Jump to content

Van, akit tényleg jobban szeretnek a szúnyogok

2015. 05. 10. 10:31

Észrevetted már, hogy a nyár esti teraszos beszélgetéseken van, aki folyamatosan a kellemetlenkedő szúnyogokat csapkodja le magáról szitkozódva, míg másokra fittyet hánynak a kis zümmögő vérszívók? Nos, brit tudósok felfedezték ennek a különös jelenségnek az okát!

A meleg, nyári napokkal párhuzamosan sajnos egy kevésbé kellemes jelenség is felüti a fejét, főleg a vízpartok mentén: a bosszantó, zümmőgő vérszívókból álló szúnyograjok. Bizonyára te is észrevetted, hogy az aljas kis dögöknek vannak kifejezetten kedvenc áldozatai, a szúnyogok elfogultan csípdesnek bizonyos embereket az őrületbe, míg mások véréhez nem fűlik a foguk.

Brit tudósok utána jártak ennek az érdekes jelenségnek. Kiderítették, hogy az emberek testszaga –amit javarészt a génjeink befolyásolnak,- nagy hatással van arra, hogy vonzó vacsorának tűnünk-e fel egy szúnyog szemében, vagy hidegen hagyjuk a vérszívó dögöket. A kutatás során ikreket vizsgáltak meg, hogy rájöjjenek, valóban a DNS-ünk felelős-e a kismilliárd szúnyogcsípésért. Ebből kiderült, hogy az egypetéjű ikreket (akiknek nagy mértékben egyezik a géntérképe) sokkal hasonlóbb mértékben pécézik ki a szúnyogok, mint a kétpetéjűekét.

Sajnos arra még a brit tudósok sem találtak megoldást, mi a teendő, ha génkészletünknek köszönhetően igazi Michelin-csillagos étteremként tűnünk fel a vérszívó rovarok szemében, így hát nem tehetünk mást, mint hogy ezután is masszívan körbefújjuk magunkat szúnyogriasztó spray-vel, miközben irigyen figyeljük eltérő testszagú társainkat.

(Kép: riversode.il.us)