A fokhagyma semmivel össze nem téveszthető szagát alapvetően különféle kénsav vegyületek okozzák. A helyzetet csupán súlyosbítja a tény, hogy a fokhagyma elősegíti azoknak a mikrobáknak a növekedését a szájüregben, amik alapjáraton is kellemetlen szájszagot okoznak, így duplájára növelve az alapproblémát.
Ráadásul a kellemetlenségeken még egy alapos fogmosás, szájöblítéssel és rágógumikkal megsegítve sem javít, a fokhagymaszag elpusztíthatatlanul fog áradni belőlünk az ínycsiklandó lángos után. Ennek az az oka, hogy a kénsavas vegyületek egy része, amik a fokhagyma elfogyasztásával a szervezetünkbe kerülnek, idővel az emésztésünk során a véráramba is belekeveredik. Innentől már nem csak a szánk árulkodhat az imént elfogyasztott fokhagymás lángosról. A szulfidok ugyanis elkezdenek minden pórusunkon és a tüdőnkön keresztül kiáramlani a testünkből. Ennek köszönhetően lassacskán tetőtől talpig kellemes fokhagymaszagot fogunk árasztani egészen addig, amíg a szervezetünk maradéktalanul meg nem emésztette az elfogyasztott fűszeres ételt. Ez mennyiségtől függően pár órától akár egy teljes napig is eltarthat.
Mivel a fokhagymaszagtól nem igazán tudunk megszabadulni, nem tehetünk mást, mint hogy vagy megszeretjük, vagy megpróbáljuk elfedni egy még erősebb illattal. Sokan esküsznek a petrezselyemre erre a célra, szórjunk tehát a fokhagymás fogásra egy nagy csokor fűszernövényt, vagy rágcsáljunk el egy pár szállal étkezés után.
A másik gyakran bevetett gyakorlat a fokhagymás fogást leöblítő mentatea, ami hatékonyan csökkenti a kellemetlen szájszagot. De egy pohár tej is jó szolgálatot tehet ez ügyben, ha közvetlenül a fokhagymás fogás után isszuk meg.
(Kép: dietsinreview.com)