Jump to content

6 egészséges lefekvés előtti szokás, ami megkönnyíti a másnapot

2015. 04. 20. 18:43

A helyes lefekvés előtti szokások nem csak a pihentető alvásban segítenek, hanem másnapodat is megkönnyítik. Az egészséges esti rutinnal előkészítheted az energiával teli, boldog és kiegyensúlyozott másnapot.

Nem mindegy, mit kortyolsz.
Bár egy pohár bor valóban segít megnyugodni, ellazulni és könnyebben elaludni, a másnapot nem könnyíti meg, hiszen kevésbé pihentető lesz az álmod, másnap pedig dehidratáltan kelsz. Gyógytea, ásványvíz vagy meleg tej: ezekkel viszont már a következő reggeled is simább és szebb lesz.

Nassolj helyesen.
Ugye mondanunk sem kell, hogy a késő esti hűtőszekrény-túrák és a nehéz kaják nem csak éjjeli álmodat nehezítik meg, de a másnapodat is nehezebbé tehetik. 150 kalóriányi könnyű nassolnivaló viszont akár a pihentető mélyalvást is elősegítheti.

Pakolj el, pakolj be.
Ha esténként rászánsz 10 percet arra, hogy rendet rakj a lakásban, elmosogass, kiválogasd másnapi ruháidat, és bepakold a sportoláshoz szükséges cuccaidat, minden megváltozik! Egyrészt nyugodtabban kelsz, és nem aggódsz a rendetlenség miatt. Másrészt tiszta és letisztult körülmények között felkelni egészen más, mint káoszban. Nem beszélve arról, hogy időt spórolsz magadnak reggel, a bepakolt edzőfelszerelés pedig motivál a mozgásra!

Írd le.
Lefekvés előtt kapj elő egy papírt, és írj egy listát arról, hogy mit kell másnap elintézned. Így reggel nem ébredsz szorongva, pontosan tudod, mit kell tenned, és nem felejtesz el semmit.

Kapcsolj ki.
Ne csak az agyadat kapcsold ki esténként, hanem minden mást is, amin kapcsoló gomb van. Bármennyire is csábító, elektromos kütyüidet, telefonodat hagyd a hálószobán kívül, és mondj le az esti tévézésről is, melynek villogása révén nehezebb lesz mélyalvást elérni. Fogj egy könyvet vagy magazint, és olvasd álomba magad.

Feküdj le.
Kézenfekvőnek tűnik, mégis ez a legnagyobb hiba, amit az emberek a pihenés elmulasztásakor követnek el. Figyelj a testedre, és amikor érzed, hogy fáradt, fejezd be a napot. Feküdj le és aludj, hiszen legalább 7-8 óra alvásra szükség van ahhoz, hogy másnap energiával telten kelj fel és kimerültség nélkül végigéld a napot.

 (Fotó: vanityfair)