Jump to content

Érdekességek a Húsvéti Nyusziról

2015. 04. 05. 09:44

A Húsvéti Nyuszi a gyermekek számára az egyik legfontosabb ünnepi jelkép. Valld be, hogy gyermekkorodban sokáig hitted azt, hogy a nyuszi tojja a tojásokat és ő hozza a csokikat Húsvét vasárnap, melyet te is olyan izgatottan vártál. De talán nem tudsz mindent a Húsvéti Nyúl történetéről!

Köszönhetően gyakori és számos szaporodási mutatóinak, nem véletlenül lett a nyúl a Húsvét, azaz az Újjászületés jelkép.

- A Krisztus előtt élő pogányok Eostrét, a Tavasz istenét imádták, az ő jelképe pedig egy vadnyúl volt.

- Amikor I. György pápa hivatalosan is bevezette a Húsvét ünnepét, azaz Jézus halálának és feltámadásának ünnepkörét, bizonyos pogány elemeket megtartott: a nyúl mellett a tojást is, mely szintén a termékenység jelképe.

- 16. századi német mesékből származik Osterhas, a nyúl, aki színes tojásokat hoz azoknak a gyerekeknek Húsvét vasárnap reggelén, akik jól viselkedtek – persze csak ha készítenek neki előtte egy fészket.

- Az 1800-as évekre lett Osterhasból a Húsvéti Nyuszi, aki a színes tojások mellett csokit és apró ajándékokat is hoz a gyerekeknek a fészekbe.

- Manapság sok országban a Húsvéti Nyuszi a kertben dugja el a tojásokat és a csokikat, a gyermekek számára pedig külön program a Húsvéti Tojásvadászat, melyet kis kosárkákba kell gyűjteni.

 

(Fotó: celebration)