Jump to content

Így főzd a rizst, hogy felére csökkentsd a kalóriát!

2015. 04. 03. 11:42

Nincs több lelkiismeretfurdalás, ha a fogyókúra közben pont egy tál jázminrizsre fájna a fogunk. A kutatók ugyanis kifejleszették a végtelenül egyszerű módját annak, hogy e finom köret kalóriatartalmát több, mint a felére lecsökkentsük!

Kutatók végre feltalálták annak a módját, hogy a finom, illatos riszt úgy készítsük el, hogy egyúttal felére csökkentjük a kalóriatartalmát. Ehhez nem is kell mást tennünk, mint hogy egy teáskanálnyi kókuszolajat teszünk egy fél bögrényi rizshez főzés közben, hagyjuk gyöngyözni-főni 20-40 percig (rizsfajtától függően), majd betesszük a hűtőbe 12 órára. Ezzel a módszerrel 50-60%-kal csökkenthetjük le a szervezetünk által felhasznált kalóriamennyiséget.

A tudományos magyarázat e csodálatos karcsúsító átváltozás mögött pedig a következő:

A rizs két fajta keményítőt tartalmaz, az egyiket könnyebben meg tudjuk emészetni, a másikat nem. A szervezetünkben nincsenek meg azok az enzimek, amik ez utóbbi emésztéséhez szükségesek, ezért nem tudjuk lebontani ezt a fajta keményítőt, hogy aztán cukorrá alakítsuk át. A vérkeringésbe jutó felhasználatlan cukor zsírrá alakulva raktározódik el, amit ugye szeretnénk elkerülni. A kókuszolajos-hűtőszekrényes varázslattal pedig ezt a keményitő tulajdonságot növeljük meg.

Nem kell megijedni, a sovány verziójú rizst nem kell hidegen fogyasztanunk, ha megmelegítjük, azzal sem veszíti el frissen szerzett karcsúsító tulajdonságait.

(Kép: couponclippingcook.com)