Jump to content

Végezz tavaszi nagytakarítást digitális életedben is!

2015. 03. 30. 13:14

Sokszor mondják, hogy a tavaszi nagytakarítás nem csak higiéniai és technikai okok miatt hasznos, hanem a léleknek is jót tesz: megkönnyebbül, felfrissül, felszabadul otthonod, ruhásszekrényed vagy éppen a lelked. Éppen ezért érdemes digitális holmijaid között is elvégezni a tavaszi nagytakarítást!

Szánj rá 10 napot életedből, így minden nap csak egyféle dolgot kell elintézned, másfél hét múlva pedig észrevétlenül frissül fel digitális világod, könnyebbülsz meg, eloszlalanak a nehézségek és még munkádat is hatékonyabban tudod végezni. Hidd el, megéri!

1. nap: Tisztítsd meg digitális kütyüidet. Vedd le a tokot telefonodról, táblagépedről, fertőtlenítsd elektromos kütyüidet, töröld át monitor tisztítóval számítógépedet vagy laptopodat. 

2. nap: Törölj le telefonodról minden olyan alkalmazást, amit nem használsz. Számítógépeden ellenőrizd a nem használt fájlokat, internetes könyvjelzőket: sokkal átláthatóbb lesz az élet és még tárhelyet és memóriát is nyersz!

3. nap: Fésüld át e-mail fiókod és szabadulj meg minden olyan levéltől, amire nincs szükséged. Hírlevelek, levélszemét, reklámok, idejétmúlt levelezések, feleslegesen tárhelyet foglaló e-mailek. Törölj ki mindent a kukából is!

4. nap: Tisztítsd meg és fertőtlenítsd fülhallgatóidat.

5. nap: Nézd át telefonod, fényképezőgéped és törölj minden felesleges fotót, hogy tárhelyet szabadíts fel. Amire szükséged lesz, töltsd fel a számítógépre és rendszerezd dátum és esemény szerint a képeket, hogy könnyedén keresgélhess.

6. nap: Rendszerezd és tedd biztonságosabbá jelszavaidat!

7. nap: Készíts biztonsági másolatot értékes adataidról. Szerezz be nagy tárhelyű külső meghajtót, melyre elmentheted fotóidat, fontos leveleidet, emlékeidet, és a pótolhatatlan dokumentumaidat. Fontos, hogy ne csak egy helyen tárold az értékes információt, hiszen nagy galibába kerülsz, ha egyszer valamilyen okból elveszíted számítógéped adatait. Bárkivel előfordulhat, így ne sajnáld a biztonsági mentésre szánt időt!

8. nap: Tedd rendbe számítógéped. Töltsd le a frissítéseket, bővítményeket és kiegészítőket, újítsd meg vírusirtódat.

9. nap: Számítógéped kezdő képernyőjét tedd rendbe: válassz egy inspiráló tavaszi háttérképet, töröld a nem használt mappákat, rendszerezd és tedd átláthatóvá a kezdő képernyődet.

10. nap: Válogasd szét a kábeleket, gubancold ki mindengyiket, és fokozatosan térj át a vezeték nélküli digitális életre, például vezeték nélküli egérrel.

 (Fotó: pond5)