Jump to content

Így szaboltálja a családod a diétádat

2015. 03. 24. 11:15

„Milyen jól néznél ki, ha fogynál pár kilót!” –mondják jóindulatú családtagok. A jószándékú, ámde burkoltan kritikus bókok azonban sokkal többet ártanak, mint használnak, derül ki egy nemrégiben elvégzett kutatásból.

Ha nem érezzük komfortosnak magunkat a testünkben, gyakran előfordul, hogy a közeli hozzátartozóinkhoz, családtagjainkhoz, vagy barátokhoz, ismerősökhöz fordulunk támogatásért és tanácsért. A válaszuknak azonban sokkal nagyobb hatása van, mint gondolnánk.

Egy kutatás során egyetemista nőket faggattak ki arról, hogyan viszonyulnak a saját testsúlyukhoz, majd öt hónappal később megkérdezték őket, beszéltek-e a környezetükben valakivel a bizonytalanságikról, a testükkel kapcsolatos önbizalomhiányukról, illetve ezeknek az ismerősöknek, vagy családtagoknak milyen reakcióik voltak az ő testsúlyukkal kapcsolatban. Újabb három hónap elteltével pedig megkérték őket, mérjék meg, akkor mennyit nyomnak és hogyan érzik magukat ezzel kapcsolatban.

A kutatásból kiderült, hogy az ismerősök véleménye igenis nagyon sokat számított az alanyok fogyása, vagy hízása szempontjából. Azok a nők ugyanis, akik pozitív, támogató visszajelzést kaptak a környezetüktől, megtartották a kutatás hónapjai alatt is a testsúlyukat, vagy éppenséggel fogytak. Azok a hölgyek azonban, akiket kritikusabban ítéltek meg a környezetük tagjai, felszedtek pár kilót.

Összegzésképpen nyilvánvalónak tűnik a kutatás alapján, hogy ha valakit támogat a környzete abban, hogy elfogadja saját magát, az sokkal egészségesebb testtel fog rendelkezni, a negatív megjegyzések azonban nem csak rosszkedvhez, de súlygyarapodáshoz is vezethetnek.

(Kép: cyclicx.com)