Jump to content

A varázslatos ’vigyorgó fej’

2015. 03. 23. 10:37

Manapság már a legtöbb nagyáruház polcain szembetalálkozhatunk a mókás vigyorgó fejekkel, azaz a kókuszdióval. Érdemes vele összebarátkoznunk, tápanyag tartalma ugyanis első osztályú!

A kókuszdió a pálmafélék családjába tartozik, hazánkba főképp Malajziából, Polinéziából és Dél-Ázsiából érkezik. Névadói spanyol felfedezők voltak, akiket a három apró, sötét folt, ami a ’cocos’ szőrös felszínét tartkítja, leginkább egy vigyorgó majomfejre emlékzetette.

A kókuszdiót sokan a neve miatt is diófélének tartják, holott csonthéjas gyümölcsként az olajosmagvak helyett közelebbi rokonságot ápol a sárgabarackkal, vagy a mangóval.

A szanszkrit nyelvben a kókuszt ’kalpa vriksha’ néven hívják, azaz ’a fa, ami mindent nyújt, ami az élethez szükséges’. Érthető az elnevezés, ha tudjuk, szinte minden része felhasználható. A kókusztej remek frissítő ital, a kókusz húsa magas cukrokban és olajban, de még a kérgét is felhasználják dekorációs céllal, vagy bútorok építéséhez.

A kókuszpálmák évente akár 13 alkalommal is adhatnak gyümölcsöt, és annak ellenére, hogy akár egy teljes évbe is beletelhet, amíg megérik a kókuszdió, egy alkalommal 60-180 dió is nőhet a fákon.

A sokak által szeretett kókusztejhez a kókusz fehér részét lereszelik, majd meleg vízbe áztatják. Az olajos kókuszzsír ekkor feljön a felszínre, ekkor ’lefölözik’, mint ahogy a tejtermékeknél is szokták. Végül a maradék anyagot átpréselik egy ruhán, leszűrik. Ebből lesz a kókusztej, illetve a reszelék.

A kókusztejet azonban ne keverjük össze a kókuszvízzel, ami eredetileg a gyümölcs belsejében található vitamindús ital. Ez utóbbi egy rendkívül egészséges, frissítő lé, hatékonyan lehet vele kezelni a hasmenéses tüneteket, mivel ugyanolyan elektrolit egyensúlya van, mint az izotóniás italoknak, így kiszáradás ellen is remek segítség.

A kókuszdió húsának kiemelkedően magas a tápanyag-, és rosttartalma, temérdek C, E, B1, B3, B5 és B6 vitamint tartalmaz, illetve szelént, vasat, kálciumot, magnéziumot és foszfort is. A tejtermékekkel szemben a kókusztej laktózmentes, így az arra érzékenyek, és a vegánok is bátran fogyaszthatják. A kókusztej ezen felül segít megvédeni szervezetünket a fertőzésektől, vírusoktól és baktériumoktól.

Manapság könnyen hozzájuthatunk kókusztejhez a legtöbb keleti fűszeres üzletben konzerv, vagy dobozos formában. Felbontás után hűtőben tároljuk és néhány napon belül fogyasszuk el, mivel hamar megromlik. Ázsiai ételek széles körben használják, de pompás desszerteket is készíthetünk belőle.

A finom kókusz azonban amilyen egészséges, olyan veszélyes is tud lenni! Óvatos becslések szerint évente 150 ember leli a halálát a fejükre pottyanó kemény diók által.

(Kép: oliveoil.co.za)