1. Tejtermék
Bármennyire is furcsa ezt olvasni, bizony a tejtermékek nem túlságosan egészséges és hasznos élelmiszerek. Persze kálcium tartalmuk fontos a csont egészsége számára, de a kálciumot máshonnan is lehet pótolni. A tejtermékek a leggyakoribb élelmiszer-allergiák okai, sőt hosszútávon a csontok ritkulását is okozhatják. Nem beszélve arról, hogy a legtöbb tejtermék tele van cukorral (ha hozzáadott nincs is benne, a tejcukorról ne feledkezz el!) és telített zsírokkal. Nem azt mondjuk, hogy örökre mondj le a reggeli lattédról, vagy nem fér bele néha egy finom sajttál, de hosszútávon érdemes elkerülni a tejtermékek túlzott fogyasztását.
2. Finomított szénhidrátok
A finomított szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerek hasznos tápanyagokat nem, elhízást okozó anyagokat viszont annál inkább tartalmaznak. Ezek a szénhidrátok csak megcsapolják az életerőt, azt az erőt, amire a nőknek nagyon nagy szükségük van a munkában, és családfenntartásban egyaránt. A finomított szénhidrátok tehát valójában a mesterségesen előállított szénhidrátok, melyeknek – a természetes szénhidrátokkal ellentétben – magasabb a glikámiás indexük (amely azt mutatja, milyen gyorsan szívódnak fel a szervezetben). Éppen ezért fogyassz minél kevesebbet a lisztet és keményítőt tartalmazó élelmiszerektől (kenyerek, péksütemények, kekszek, burgonya, stb.)
3. Rejtett cukrokat tartalmazó élelmiszerek
A természetes cukorral alapvetően nincs nagy baj – megfelelő mennyiségben. A hangsúly a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereken van, melyeket az egészséges életmódot követni kívánók számára szigorúan tiltottak vagy legalábbis erősen kerülendők. El se hinnéd, mennyi minden tartalmaz hozzáadott cukrot: a legtöbb péksütemény, a különböző szószok, sőt, még a fűszerek között is akad, ami cukros. Az édességek mellett a legtöbb üdítőben is van hozzáadott cukor (még a 100%-os gyümölcsléként hirdetett termékekben is!), így ezekről érdemes lemondani. A túlzott cukorfogyasztás a hízáson túl súlyos, minden létfontosságú szervre kiterjedő károsodásokat és megbetegedéseket okozhat. Természetes cukorszükségletedet igyekezz természetes módon elfogyasztani: például gyümölcsökön keresztül!
4. Mesterséges adalékokat tartalmazó élelmiszerek
Nem állítjuk, hogy könnyű dolga lesz annak, aki a mesterséges adalékokat tartalmazó élelmiszereket ki akarja zárni az életéből, mert ez szinte lehetetlen. Így a mértékletességre hívjuk fel a figyelmet: egyél minél több igazi ételt. Főzz magad, készítsd el magad falatkáidat és tartózkodj az előre elkészített, fagyasztott, nem friss élelmiszerektől. Ez nem csak a súly megtartása, hanem szinte minden területen fontos: az immunrendszer, a csontok, a bőr és az izmok egészségesen tartása miatt is!
(Fotó: popsugar)