Jump to content

7 jel, hogy kialavatlanságban szenvedsz

2015. 03. 16. 19:24

Friss anyukák, stresszes emberek, vizsgázó egyetemisták: általában tisztában vannak azzal, hogy többet kellene aludniuk, csak egyszerűen nincs rá idejük. Ám nem mindig egyértelmű, ha valaki kialvatlanságban szenved. Ha az alábbi jelek rád is jellemzőek, bizony többet kellene aludnod!

1. Ingadozik a hangulatod

A hangulatingadozás nem csak a depresszió, a nyilvánvaló érzelmi válság vagy a stresszes feszültség tünete lehet, hanem a kialvatlanságé is. A megfelelő mennyiségű alvás és az érzelmi egyensúly ugyanis szorosan összefüggenek. A súlyos álmatlanság hangulati hullámzásokat, nyűgösséget, indokolatlan dühkitöréseket és a stresszel való nehezebb megküzdést hozhatja magával. Ha nem akarsz túl érzékeny lenni napközben, inkébb feküdj le 1-2 órával korábban, ha teheted.

2. A hatékonyság és a teljesítmény visszaesik

A pihenés és a pihentető alvás hiánya súlyosan csorbítja koncentrálási, fókuszálási képességeinket, a logikus gondolkodás gyorsaságát és a reakcióidőnket, sőt néha még a beszédképességeinket is. Ne csodálkozz tehát, hogy ha éjjel nem pihened ki magad, nappal is lesznek gondjaid a munkában, a tanulásban.

3. Hízol

Azok az emberek, akik naponta átlagosan 6 óránál kevesebbet alszanak, nagyobb eséllyel híznak el, mint azok, akik kialusszák magukat. Nem csak azon nyilvánvaló ok miatt, hogy ha többet vagy ébren, többet is eszel, hanem azért is, mert az alváshiány visszafogja az étvágycsökkentő leptin hormon termelődését, miközben növeli az étvágygerjesztő ghrelin hormon mennyiségét. Ráadásul az alváshiány szerepet játszhat bizonyos fajta cukorbetegségek kialakulásában is.

4. Nem nézel ki jól

A kialvatlanság előbb-utóbb a legjobb smink alól is kitűnik és a leghamvasabb bőrön is megmutatkozik. Vörös, puffadt szemek, szem alatti táskák és sötét karikák, beesett bőr és legörbülő ajkak: az alváshiány legszembetűnőbb jelei. Ugye, hogy te is azt veszed észre valakin először, hogy fáradt vagy nehéz éjszakája volt?

5. Nem jó döntéseket hozol

A társadalmi, szociális helyzetek megfelelő kezelése és az ebből következő döntések meghozatala nagyban függ attól, hogy az agyad milyen kapacitással tudja feldolgozni az érzelmeidet. Ám ha nem alszol eleget, az agyad ezen része gyakorlatilag alszik, azaz nem jól dolgozza fel az érzelmeidet. Az érzelmeken alapuló döntéseket így meglehetősen nehéz meghozni, ezért előfordulhat, hogy utólag látod be, nem jól döntöttél: például akaratlanul megbántasz valakit a szavaiddal, rosszul reagálsz bizonyos élethelyzetekre, vagy nem a lehető leghatékonyabb a logikai rendszerezésed. Ha ez napjában többször is előfordul, gondold végig, eleget alszol-e.

6. A libidód csökken

A kialvatlanság, és az abból fakadó fáradtság egyik legfájdalmasabb jele, ha csökkenni kezd a szexuális étvágyad. Ez nem csak kielégületlenséghez, hanem kapcsolati feszültséghez is vezethet, hiszen egy párkapcsolatban ez már két embert is érint - a másikat ráadásul akaratlanul. Inkább aludj kicsit többet, de ne szenvedjen csorbát a szexuális életed gyakorisága!

7. Elfáradsz nap közben

Talán ez a legegyértelműbb és kézenfekvőbb jel, de ha kora délután úgy érzed, legszívesebben ledőlnél aludni, akkor vagy nyugdíjba kellene vonulnod, vagy keveset alszol. A legtöbb egészséges felnőtt napi 7-9 óra alvással gond nélkül végig bír energiával egy nehezebb napot is, de ehhez rendszeressé kell tenned a fenti menyiségű alvást.