Jump to content

Hogyan lehetnek estéid a lehető legegészségesebbek?

2015. 03. 15. 20:00

Napközben figyelsz arra, hogy egészségesen élj, pozitív legyen az életszemléleted és sokat mozogj? Itt az idő, hogy az estéid is pontosan ugyanilyenek legyenek!

1. Egészséges vacsora

Figyelj oda arra, hogy a nap utolsó étkezése könnyű, egyszerű és lehetőleg kis mennyiségű legyen. Ne előre elkészített vagy gyorskaját fogyassz, hanem főzz magadnak, egyél könnyű fehér húsokat és sok salátát.

2. Relaxálj gyógyteával

Készíts magadnak egy csésze forró gyógyteát, mely megnyugtatja az idegeidet és felkészít az alvásra.

3. Készítsd össze az edzés-felszerelésedet

Minden apró lépés motivál abban, hogy másnap se feledkezz meg a mozgásról és az edzésről. Készítsd össze edzés ruháidat és felszerelésedet esténként, így másnap könnyebb lesz elindulni futni, tornázni vagy az edzőterembe.

4. Egy pohárka lecsúszhat

Esténként egy deci vörösbor nemhogy nem ártalmas, de egyenesen jót tesz egészségednek! Csak a mennyiségre figyelj.

5. Készülj előre

Hogy a másnap reggeled ne fulladjon káoszba, készítsd elő öltözékedet, reggelidet és mindent, amit a reggeli készülődéshez szükséges. Így akár néhány perc plusz alvást is spórolhatsz magadnak.

6. Nyújts

Egy rövid nyújtás ellazítja izmaidat, mely az elalvásnál is segíthet.

7. Legyen az alvás a legfontosabb

Ne vedd el az időt az alvástól! Az alvás segít megőrizni a helyes vérnyomást, a testsúlyt, erősíti az immunrendszert, segít reaxálni és energiát gyűjteni. Ha nem alszol, sokkal több kárt okozol, mint gondolnád!

8. Légy hálás

Gondold végig, mennyi minden jó történt veled aznap és légy hálás minden egyes szép pillanatért! Ha tudatosítod magadban, hogy mennyi mindenért tudsz köszönetet mondani, még egy rossz nap után is elégedetten fekszel le.

9. Kapcsold ki a kütyüket

A laptop püfölése, az éjjelbe nyúló netezés és a telefon nyomkodása nem segít a pihenésben és az ellazulásban. Alvás előtt néhány órával tégy félre minden elektronikus eszközt.

10. Relaxálj állandó szokásokkal

Ha van egy kialakult, állandó esti szokásrendszered, könnyebben ellazulsz. Legyen az akár az esti fürdőszobai rutin a tükör előtt, vagy a hálószobai szokásaid, a lényeg, hogy maradj állandó!

11. Egészséges késő esti nasi

Ne feküdj le éhezve. Inkább kapj be egy gyümölcsöt, néhány szem olajos magvat, vagy némi zöldséget.

12. Ne felejts el hidratálni

Esténként se mondj le a vízfogyasztásról. Vacsorához, vacsora után és lefekvés előtt is igyál minimum egy nagy pohár vizet.

13. Készítsd el előre az ebédedet

Ezzel nem csak időt spórolsz másnap reggelre, hanem pénzt is. Na és persze egy otthon elkészített ebéd sokkal egészségesebb is, mint ha másnap ebédszünetben beülsz valahova, és bevágod a háromfogásos menüt.

14. Csináld azt, ami megnyugtat

Vígjáték-sorozat? Egy jó könyv? Hosszú, nyugis fürdő? 10 perc meditáció? Bármi is nyugtat meg, esténként már csak azt csináld!

15. Felejtsd el a desszertet

Bármennyire is jól esne a nap végén egy nagy süti, vagy egy tábla csoki, a desszertet inkább ebéd után edd meg. Nem csak a nyilvánvaló diétás okok miatt, hanem azért is, mert egy nehezebb desszert megfekszi a gyomrodat, ami az éjjeli pihenést sem segíti.

16. Tervezd meg a napod

Gondold át és szervezd meg másnapod. Találkozók, bevásárlás, posta, teendők. Legyen egy terved, így szorongás nélkül, pihentebben alszol és ébredsz fel.

17. Kényeztesd magad

Ne sajnáld magadra az időt. Arcpakolás, kellemes zuhany vagy forró fürdő, krémek és pihenés!

18. Nyugtasd meg lelkiismereted gyors mozgással

Nem volt időd napközben edzeni? Nyugtasd meg magad és számold bele a kalóriaégetésbe a gyors esti megoldásokat: néhány felülés vagy fekvőtámasz, egy kis ugrabugra vagy némi táncolás kedvenc zenéidre.

19. Gratulálj magadnak

Túléltél egy nehéz prezentációt? Ügyesen kezeltél egy nehéz helyzetet? Fáradt voltál, mégis edzettél? Finom lett a vacsora? Bármit is értél el aznap, jár magadnak a hangos gratuláció!

20. Nevess!

Nem számít, milyen szörnyű, nehéz vagy fárasztó napod volt, találj valamit, amin nevethetsz! Egy vígjáték, önfeledt huncutkodás pároddal vagy vidám játék gyerekekkel, esetleg egy kellemes telefonbeszélgetés a barátnőddel: a lényeg az, hogy mindig legyen min nevetned!

(Fotó: deccanchronicle)