Jump to content

Tölts minőségi időt magaddal is!

2015. 02. 14. 11:15

Legtöbbünk túlságosan elfoglalt még ahhoz is, hogy a családtagjaival, barátaival, vagy a gyerekeivel elég időt töltsön. Nem csoda, ha rohanó világunkban egyre kevesebb figyelmet szánunk önmagunkra. Pedig a szakemberek szerint a csendes magányban eltöltött idő sokat segít abban, hogy jobban megértsük saját magunkat, a gondolatainkat, a céljainkat és az érzéseinket is.

Lássuk, milyen előnyökkel jár, ha rászánjuk az időt arra, hogy csak és kizárólag magunkkal foglalkozzunk!

-Megtanít arra, hogy élvezd a saját társaságod!

Sokan az egyedüllétet a bús magánnyal kötik össze, teljesen helytelenül. Ne felejtsük el, hogy ugyanolyan szórakoztató lehet egyedül, magunkban lenni, mint egy lármás csoport közepén. Ha egyedül vagy, úgy végre igazán azokat a dolgokat csinálhatod, amik tényleg érdekelnek, miközben rá fogsz jönni, hogy magadat is remekül boldoggá tudod tenni.

-Segít, hogy meglásd, a pohár félig tele van.

Ha szomorúak, vagy stresszesek vagyunk, hajlamosak leszünk mindent negatívan látni. Ha azonban szánunk időt magunkra, egyedül elmélkedve hamar ráébredhetünk, hogy a fellettünk tornyosuló felhők nem is olyan sötétek, mint ahogy eleinte látszottak. Ha úgy érzed, összetorlódtak a gondok a horizonton, ülj le egy békés, zavartalan helyre egy csésze kávéval, és írd le, hogyan érzel. Ezáltal nem csak a stresszt vezeted le, de talán a kiutat is hamar meg fogod találni.

-Segít jobb döntéseket hozni.

Néha, ha elakadunk egy problémával, a legokosabb, amit tehetünk, ha félretesszük és belekezdünk valamilyen kreatív foglalatoskodásba. Írogass, rajzolj, kertészkedj, vagy főzz egy finom olasz tésztát. Közben észre sem veszed, hogy az agyad dolgozik a megoldáson, a kikapcsolódás pedig felszabadítja a gondolataidat.

-Jobban fogsz tudni tőle aludni.

Minden egyes éjszaka, miközben alszunk, az agyunk feldolgozza az aznapi eseményeket, történéseket. Ám ha túlságosan tele vagyunk zsúfolva gondokkal és gondolatokkal, az nem csak az elalvást nehezíti meg, de az álmunkat is. Sokan ilyenkor bár fizikailag alszanak, nem tudják igazán kipihenni magukat. Éppen ezért hatékony lehet, ha lefekvés előtt hagyjuk magunknak egy kicsit kikapcsolni. Törődjünk most csak magunkkal, vegyünk egy forró fürdőt, vagy olvasgassunk!

-Segít elérni a céljaidat.

Ha szakítunk időt magunkra is, amikor nem a gyerekek farsangi öltözékét készítjük, vagy három fogásos vacsorát főzünk épp az egész családnak, akkor végre koncentrálhatunk a saját céljainkra is. Végiggondolhatjuk, mit is szeretnénk mi magunk elérni, és az eszközöket, lépéseket is, amikkel megvalósíthatjuk az álmainkat.

(Woman’s day, kép: schoolhours.com.au)