Jump to content

Alvajáró gyilkosok

2015. 02. 03. 10:51

Vajon ha valaki alvajáró, az nem felelős az éjszaka elkövetett véres tetteiért? Meg lehet úszni egy gyilkosságot, ha azt valljuk, azt álmunkban követhettük el?

Egy kutatás szerint az emberek közel harmada élte már át az alvajárás zavarbaejtő élményét, habár legtöbbször csupán rövidebb időszakokra. Az alvajárók általános tünetei közé tartozik, hogy nem emlékeznek az adott eseményre, ha pedig felébresztik őket alvajárás közben, akkor össze vannak zavarodva. Az alvajárók nyitott, de üveges szemekkel tesznek szokatlan dolgokat, és extrém esetekben akár erőszakossá is válhatnak, ha közben felébresztik őket.

Ezek után nem is csoda, ha előfordul, hogy az alvajáró zavarában összetéveszti az egyik családtagját esküdt ellenségével, a dolognak pedig egészen tragikus vége is lehet, mint ahogy azt azoknak az alvajáróknak az esetei is jól illusztrálják, akik álmukban öltek meg valakit, és később ezzel az indokkal a bíróság felmentette őket.

Albert Tirrel volt az első, aki mint alvajáró gyilkos került be a történelemkönyvekbe. Tirell ugyan házasember volt, de évek óta viharos viszonyt ápolt egy fiatal nővel, Mary anne Bickforddal. A lány halálának estéjén több szemtanú is látta a párocskát együtt, a férfi azonban hazatért, mire a holttestet felfedezték. Maga Tirrel volt a leginkább meglepődve, amikor megtudta, Mary nyakát nemcsak hogy valaki elvágta az éjjel, de az egyik fülét még le is nyisszantotta, mielőtt felgyújtotta volna az ágyat a holttesttel együtt. Tirell ügyvédje később bebizonyította, hogy a férfi korábban is szenvedett extrém mértékű alvajárástól, így a bíróság két órás vitát követően felmentette a férfit.

A kanadai Kenneth Parksnak állítólag korábban semmi baja nem volt az anyósával és az apósával. Ennek ellenére 1987 májusában, miután elaludt otthon a nappali kanapéján, felkelt, felöltözött, kisétált az ajtón, beült az autóba, majd 14 mérföldet vezetett álmában az anyósáék otthonáig. A házukba belépve fojtogatni kezdte apósát, majd több késszúrással megölte az anyósát. A félelmetes esetnek a házaspár kamaszkorú lányai voltak szemtanúi, akik szerint Parks vadállati hangon morgott. A bírósági tárgyaláson azonban kiderült, Parks egész családjában öröklődő volt az alvajárás, így végül őt is felmentették.

Jules Lowe is remek kapcsolatot áplot idős apjával, egészen mostohaanyjának haláláig. A temetés napján azonban a két férfi lerészegedett, majd elaludt, így Lowe csak másnap fedezte fel, hogy álmában agyonverte szeretett édesapját. A bíróság végül Lowe-t is felmentette. Hármuk esete azonban ritka kivételnek számít, hiszen számtalan gyilkos próbálta véres tettét alvajárással indokolni –sikertelenül.

(Today I Found out, kép: smashingtops.com)