Jump to content

A jógázás ugyanolyan hatékony, mint a biciklizés

2015. 01. 30. 11:18

Ha nem kenyered a hosszas, izzasztó testedzés, ha rosszul vagy a kardiózás gondolatától is, akkor van számodra egy remek hírünk! Kiderült ugyanis, hogy a lassú, kifinomult mozdulatokról elhíresült jóga ugyanolyan jótékony hatással van a szívre, mint a biciklizés, de ezen kívül is még számtalan pozitív hatással bír!

A jóga csökkenti a koleszterinszintet és a vérnomást, ezen kívül a fogyókúrában is jelentős szerepe lehet, illetve hatékony a dohányzásról való leszokásban is. A kutatók nem tudják biztosan, mi is okozhatja a jógázás áldásos hatásait, de valószínűsítik, hogy a stresszcsökkentés és a mozgás együttes ereje lehet az oka.

Ezek az eredmények azért is rendkívül fontosak, mert azok, akik túl idősek, vagy betegek ahhoz, hogy hagyományosabb mozgásformákban vegyenek részt, még mindig nagyon sokat tehetnek az egészségükért a jóga segítségével.

Brit kutatók összesen 37 jógáról szóló tanulmányt vetettek össze, melyekben több, mint 2700 ember vett részt. Ezekből kiderült, hogy a jóga hatékonyabban működik számos esetben, mint a receptre kapható gyógyszerek. A kísérletekben résztvevő alanyok testsúlya lecsökkent az egészséges szintre, három hónapnyi jógázás után pedig érezhető javulás állt be a vérnyomásukban és a koleszterinszintjükben is.

A szakemberek szerint ez a fajta testmozgás az életminőséget is javítja, hiszen számtalan egészségügyi előnye mellett segít a stressztől és a szorongástól is megszabadulni.

(Kép: nicevillestrength.com)