Jump to content

Piríts, mint a profik!

2015. 01. 14. 11:52

Ugye eddig azt gondoltad, a pirítós kenyér készítése igazán nem tartozik a legördöngősebb konyhai feladatok közé? Ám akár hiszed, akár nem, még ezt az egyszerű étket is lehet igazán profi módon csinálni! Lássuk, Jamie Oliver mit tud kihozni sokak kedvenc reggelijéből.

Jamie Oliver számtalan módon szereti megpirítani a kenyerét, van, hogy nyílt tűzön sütögeti, hogy a szeleteket rusztikusan füstös íz járja át, van, hogy a pirítós sütőt oldalra fekteti, és a kenyérszeletek közé egy-egy szelet sajtot is becsúsztat, így amíg a kenyerek pirulnak, a sajt is hozzájuk olvad. Kedvenc pirítós receptjét pedig ezúttal a The Guardiannak tárta fel, közkinccsé bocsátva a nagyközönség számára is.

Először is érdemes tudni, hogy világ legtökéletesebb pirítósához nincs szükség pirítós sütőre, csak egy jó minőségű vas, vagy teflon serpenyőre. Forrósítsuk fel a száraz serpenyőt, majd dobjuk rá a kenyérszeleteket! Süssük az egyik oldalát körülbelül másfél percig. Onnan tudhatjuk, hogy már szépen megpirult az egyik oldal, hogy a konyhánkat isteni pörköltkávé szag árasztja el.

Ekkor forgassuk meg a kenyérszeletet, és hogy jobban megpiruljon a másik oldala is, tegyünk rá valamilyen nehezéket, például egy üveg ketchupot, így egészen biztosan egyenletesen ropogósra sül a kenyérszeletek mindkét oldala.

Amint megpirítottuk a kenyeret, máris kenjük rá a margarint, vagy egy jobb minőségű vajat. Főzés előtt gondoskodjunk róla, hogy a vaj szobahűmérsékletű legyen, hiszen nincs is annál kiábrándítóbb, mint amikor a kővé fagyott vajdarabkákat próbáljuk elcsiszatolni az egyre puhuló, morzsálódó kenyéren. Végül kenjük meg lekvárral, vagy mézzel a szeleteket.

Ha azt hiszed, hogy itt véget is ért a gasztroművészet, nagyon tévedsz! Jamie ugyanis még az ügyben is eligazít, hogyan vágd fel a pirítósodat. Ha lágytojást szeretnél vele kitunkolni, a legpraktikusabb, ha ’katonákra’, azaz hosszúkás csíkokra metéled a szeleteket. Ha sietsz, elég csak téglalapokra vágnod, ám ha igazán szeretnéd megadni a módját, vagy a szerelmedet szeretnéd lenyűgözni egy ágyban reggelivel vasárnap reggel, akkor a háromszög forma a legjobb megoldás.

Végül egy utolsó tanács: a kenyér héját semmiképpen se vágd le! Egyrészt az óriási pazarlás lenne, másrészt, Jamie Oliver és az ovónénik szerint is: abban van a legtöbb vitamin!

(Kép: buzzle.com)