Jamie Oliver számtalan módon szereti megpirítani a kenyerét, van, hogy nyílt tűzön sütögeti, hogy a szeleteket rusztikusan füstös íz járja át, van, hogy a pirítós sütőt oldalra fekteti, és a kenyérszeletek közé egy-egy szelet sajtot is becsúsztat, így amíg a kenyerek pirulnak, a sajt is hozzájuk olvad. Kedvenc pirítós receptjét pedig ezúttal a The Guardiannak tárta fel, közkinccsé bocsátva a nagyközönség számára is.
Először is érdemes tudni, hogy világ legtökéletesebb pirítósához nincs szükség pirítós sütőre, csak egy jó minőségű vas, vagy teflon serpenyőre. Forrósítsuk fel a száraz serpenyőt, majd dobjuk rá a kenyérszeleteket! Süssük az egyik oldalát körülbelül másfél percig. Onnan tudhatjuk, hogy már szépen megpirult az egyik oldal, hogy a konyhánkat isteni pörköltkávé szag árasztja el.
Ekkor forgassuk meg a kenyérszeletet, és hogy jobban megpiruljon a másik oldala is, tegyünk rá valamilyen nehezéket, például egy üveg ketchupot, így egészen biztosan egyenletesen ropogósra sül a kenyérszeletek mindkét oldala.
Amint megpirítottuk a kenyeret, máris kenjük rá a margarint, vagy egy jobb minőségű vajat. Főzés előtt gondoskodjunk róla, hogy a vaj szobahűmérsékletű legyen, hiszen nincs is annál kiábrándítóbb, mint amikor a kővé fagyott vajdarabkákat próbáljuk elcsiszatolni az egyre puhuló, morzsálódó kenyéren. Végül kenjük meg lekvárral, vagy mézzel a szeleteket.
Ha azt hiszed, hogy itt véget is ért a gasztroművészet, nagyon tévedsz! Jamie ugyanis még az ügyben is eligazít, hogyan vágd fel a pirítósodat. Ha lágytojást szeretnél vele kitunkolni, a legpraktikusabb, ha ’katonákra’, azaz hosszúkás csíkokra metéled a szeleteket. Ha sietsz, elég csak téglalapokra vágnod, ám ha igazán szeretnéd megadni a módját, vagy a szerelmedet szeretnéd lenyűgözni egy ágyban reggelivel vasárnap reggel, akkor a háromszög forma a legjobb megoldás.
Végül egy utolsó tanács: a kenyér héját semmiképpen se vágd le! Egyrészt az óriási pazarlás lenne, másrészt, Jamie Oliver és az ovónénik szerint is: abban van a legtöbb vitamin!
(Kép: buzzle.com)