Jump to content

Kihalásra vagyunk ítélve?

2015. 01. 05. 11:06

Sir David Attemborough szerint semmi veszély nem olyan fenyegető a világon, mint az, amely ránk, emberekre leselkedik. A népszerű természetfilmes szaktekintély állítása szerint az emberiség könnyen kihalhat, ha nem kezdünk sürgősen valamit a túlnépesedés problémájával.

Attenborough őszintén hiszi, hogy a nők számára világszerte sürgősen politikai ellenőrzést kell biztosítani a saját testük felett.

-Ez nagyon nehéz, a veszélyek azonban mindenki számára nyilvánvalóak lehetnek. –nyilatkozta az  Independentnek.

-Az emberiség nem szaporodhat ebben az ütemben örökké, mivel bolygónk véges, és nem lehet végtelen mennyiségű dolgot rátenni valamire, ami véges. Ha tehát mi nem cselekszünk, akkor a világ fog, azaz a természet fog cselekedni –mi pedig éhezni fogunk. A remény egyetlen halány sugara, hogy azokban az országokban, ahol a nők ellenőrzést kaphatnak a saját testük felett, ahol szavazhatnak, tanulhatnak, elérhetőek számukra is az egészségügyi szolgáltatások, ahol olvasni tudnak és vannak jogaik, ott a születések üteme is alábbhagy, kivétel nélkül. De még mindig temérdek olyan hely van a világon, ahol nem adottak ezek a feltételek, így nekünk, akik olyan országokban élünk, ahol megadattak ezek a lehetőségek és jogok, segítenünk kell megszerezni azoknak, ahol nem.

Sir David Attenborough szerint könnyen előfordulhat, hogy ez sem lesz elegendő. Azonban ez nem kell, hogy azt jelentse, ne is foglalkozzunk a problémával egyáltalán.

-Csupán azért, mert nem ismerjük a problémára a megoldást, nem kell úgy tennünk, mintha az nem is létezne. A világhírű brit természettudós több, mint ötven éve készít ismeretterjesztő természetfilmeket.

Az Independentnek adott interjúban elismerte, hogy manapság, a digitális technikának köszönhetően nagyon gyorsan fejlődnek a természetfilmek, ennek ellenére az ő megközelítése semmit nem fog változni a jövőben sem ezen a téren, még ha ezzel kevesebb gyerekkel is sikerül megtalálni a közös hangot. Ennek részben idős kora az oka, részben az, hogy ő ezeket a klasszikusabb filmeket szereti nézni, és csinálni.

(Kép: news.com.au)