Jump to content

Betiltották a liftet Törökország egyik tartományában!

2015. 01. 02. 18:32

Egy török politikus szerint az elhízás elleni harc egyik fontos állomása, ha betiltja a liftek használatát az állami épületekben. A tiltás az első három emeletre vonatkozik, ezeket tehát csak lépcsőzve tudják megközelíteni a török állampolgárok.

Edirne (egykori nevén Drinápoly) kormányzója, Dursu Ali Sahin úgy döntött, hogy az állami épületek liftjei az első három emeleten ne üzemeljenek. A tiltás december 31-én lépett érvénybe, ezzel pedig az emberek rákényszerülnek a lépcsőzésre. A kormányzó reményei szerint így az állampolgárok kevésbé fognak elhízni, és hozzásegítik őket a kilók leadásához.

A rendelők és kórházak nem képezik részét az intézkedésnek, és azokat sem érinti a tiltás, akik mozgáskorlátozottak vagy más egészségügyi okból nem tudnak egyedül lépcsőn közlekedni. Sahin úr az intézkedést úgy aposztrofálta, hogy ez az első lépés egy jobb egészségügyi állapot eléréséhez.
- Ha lift helyett lépcsőzünk, meghosszabbíthatjuk életünket. Sőt, még a villanyszámlán is spórolunk – nyilatkozta a kormányzó.

Sahin úr híres arról, hogy fáradhatatlanul kísérletet tesz a törökök egészségügyi állapotának javítására. A liftes akció előtt például elrendelte, hogy a kávézók és vendéglők maximum egy cukorral szervírozzák a török teát a szokásos kettő helyett. Az OECD jelentése szerint Törökországban az elhízás rohamosan nőtt az utóbbi években, 2011-ben már minden ötödik ember elhízottnak számított.

 

www.independent.co.uk

Fotó: nepascene.com