Jump to content

Így hozd magad formába már az ünnepek alatt

2014. 12. 30. 11:11

A téli szünetben temérdek lehetőségünk nyílik finomabbnál finomabb falatok fogyasztására, a családi összejövetelek, baráti találkozók, karácsonyi és szilveszteri mulatságok is többnyire az étkezőasztal körül folynak. Januárban aztán jön a szánom-bánom, a fürdőszobai mérleget esküdt ellenségünknek kiáltjuk ki, a ruhatárunk esetében pedig azon gondolkodunk, egyszerűbb lenne az összes holmit egy-két számmal nagyobb darabra becserélni. Nincs mese, határozzuk el újévi fogadalomként, irány a konditerem, hogy megszabaduljunk az ünnepek alatt felkúszott kilóktól!

Jennifer Cassetta személyi edző és diétás besztszeller szerzője azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy ha hosszabb időt hagyunk ki testmozgás nélkül, nagyobb kárt okozhatunk egy erőteljesebb edzéssel, mint amennyi előnyünk származik belőle. A leghelyesebb ha lassan, de biztosan kezdünk bele újfent a sportolásba, azaz apró lépésekkel indítjuk, majd azt rendszeresen folytatva emeljük az adagot.

Casetta állítása szerint az emberek nagy részének azért okoz nehézséget újra formába jönni az ünnepek után, mert nincsenek vele tisztában, hogy a testüknek is időre van szüksége, hogy hozza a karácsony előtti egészségesebb állapotát. Ha túl sok időt hagyunk ki, a testünk elpuhul, így fizikailag is nehezebb lesz a mozgás.

A legyengülésnek e folyamatát azonban megelőzhetjük, ha nem várjuk meg az újévet azzal, hogy újra formába lendüljünk, hanem már jóval előtte végzünk otthon apróbb, dinamikusabb edzéseket. Ez alatt nem kell izzasztó, kimerítő dologra gondolni, hiszen már az is sokat nyom a latban, ha hajszárítás, vagy zuhanyzás közben guggolásokat végzünk, felüléseket tévénézés közben, de akár plankelhetünk háromszor egy percet újságolvasás során! Így ha majd újra visszarázódunk a rendes kerékvágásba és végre ismét eljutunk az edzésre, vagy a konditerembe, nem kell szégyenkeznünk leromlott teljesítményünk felett!

Hogy elősegítsük olvasóink formában maradását, összeszedtünk néhány ünnepi fogást kiegészítve azzal a mozgásformával, amivel ledolgozhatjuk a velük bevitt kalóriákat.

-Egy nagyobb adag burgonypüré körülbelül 260 kalóriát tartalmaz, amit könnyedén lemozoghatunk egy 90 perces jógaórával.

-Az ínycsiklandó töltött csirkecombot 45 percnyi erőteljes szobabiciklizéssel tehetünk semmissé.

(Kép: sheknows.com)

-Egy darab pihepuha vajas brióssal bevitt bűnöket könnyedén elfeledtethetünk 15 percnyi úszással.

-Csupán 30 percnyi elliptikus tréning és máris sutba dobhatjuk az isteni sajttál felett érzett lelkiismeretfurdalásunkat!

-Nyugodtan vállon veregethetjük magunkat, ha sikerült megállnunk egyetlen szelet gyümölcskenyérnél, főleg ha ezt később fél óra focizással kísérjük.

-Remek választás volt a pulykasült, hiszen elég csak egy órácskát korcsolyáznunk a jégen, hogy elégessük a segítségével bevitt kalóriákat!

-Egy maréknyi szaloncukrot pedig a ház előtti hólapátolással tehetünk jóvá.