Jump to content

Fújd ki a súlyfelesleget!

2014. 12. 22. 10:47

Ha attól félsz, hogy a karácsonyi ünnepek során túlságosan sok kísértésnek leszel kitéve a terített asztal mellett, akkor most van számodra egy jó hírünk, amitől megkönnyebbülve fogsz felsóhajtani. És milyen jól teszed!

Ausztrál tudósok ugyanis megállapították, hogy a lélegzésen keresztül adjuk le a felesleges kilóinkat.

A testzsír 80%-a kilégzés útján távozik a szervezetünkből, tehát a diéta során a legfontosabb szervünk nem más, mint a tüdőnk. Az emberek vérében ugyanis triglicerid formájában található meg a zsír, ami három féle atomból áll össze: szénből, hidrogénből és oxigénből. A nemkívánatos zsírt tehát úgy nyerhetjük ki a szervezetünkből, ha oxidáció során felbontjuk a triglicerid alkotóelemeit.

Az ausztrál kutatócsoport kísérletei során felfedezte, hogy amikor 10 kilogrammnyi testzsír oxidálódik, akkor abból 8,4 kg a tüdőn keresztül távozik széndioxid formájában, a maradék 1,6 kg pedig vízzé alakul. Hogy maradéktalanul oxidálódhasson 10 kg emberi zsír, ahhoz 29 kg-nyi oxigént kell belélegezni, ami a folyamat végén 28 kg széndioxidot és 11 kg vizet eredményez. A víz vizelet, izzadás, könnyek és kipárolgás útján távozik a szervezetünkből. Mindezek az izgalmas adatok egy 70 kilós ember esetében azt jelentik, hogy ő percenként 12 ki- és belélegzéssel 200 ml-nyi széndioxidot fog kifújni.

Tehát való igaz, hogy alvás közben is fogyunk, a karcsúsodáshoz már csak arra kell figyelnünk, hogy kevesebbet együnk, mint amennyit kilégzéssel le tudunk adni. Ez persze az ünnepi asztal mellett állva még sovány vigasz, ha szeretnénk rásegíteni a folyamatra, nincs is más dolgunk, mint felturbózni a ki- és belégzés folyamatát annak áldásos hatásaival együtt. Menjünk tehát a szabadba futni, egy órányi kocogással ugyanis 20%-kal is megnövelhetjük a hatékonyságunkat.

És hogy a sportolás során megszerzett előnyöket semmiképp se veszítsük el, fordítsunk hátat a kísértő édességeknek. Hiszen ahogy a kutatás vezetője is megfogalmazta: -Számításaink szerint a fogyókúra legfontosabb szerve nem más, mint a tüdő. Ahhoz, hogy veszítsünk a súlyunkból, fel kell szabadítanunk a zsírsejtekben raktározódó szénatomokat. A trükk valójában nem más, mint hogy együnk kevesebbet és mozogjunk többet.

Azért a biztonság kedvéért most vegyetek egy nagy levegőt és fújjátok ki. Csak a fogyókúra, és az ínycsiklandó mákos bejglik miatt... 

(Kép: jgbcoaching.com)