Jump to content

Kukába a dezodorral!

2014. 11. 26. 11:05

Annak ellenére, hogy körülbelül 2,6 millió izzadságmirigy van a testünkben, temérdek időt, energiát és pénzt áldozunk arra, hogy embertársaink erről, illetve ennek hatásairól semmiképpen se szerezzenek tudomást. Pedig az izzadásra való képességünk igencsak fontos az egészségünk szempontjából.

Ha nem izzadnánk őket ki, a szervezetünk csurig lenne káros, mérgező anyagokkal és fémekkel, és a bőrünk sem tudna gyorsan meggyógyulni egy sérülés után. Amerikai kutatók ugyanis megállapították, hogy az emberi szervezete egészen egyedülálló módon képes a hámsérüléseket (legyen az fekély, égési sérülés, vagy horzsolás) az izzadás segítségével gyógyítani.

Az izzadás ezen felül kordában tartja a testhőmérsékletünket is. Ha nem tudnánk izzadni, bizony könnyedén túlhevülnénk akár már fél óra sportolás után. Ha a testhőmérsékletünk 40 Celsius fok fölé kúszik, a hőgutától akár sztrókot is szenvedhetünk, ami az agyat és a belső szerveinket is károsítja.

Nemrégiben egy kanadai kísérlet során bizonyították be, milyen fontos szerepe van az izzadságmirigyeinknek, illetve hogy mi történik akkor, ha csökkenteni próbáljuk az izzadásunk mennyiségét. Mindannyiunk testében rendszeresen felgyűlnek olyan mérgező anyagok, mint az arzén, ólom, higany, vagy a kadmium, mivel ezek a fémek nemcsak a közvetlen környezetünkben fordulnak elő, de az ételeinkben is megtalálhatók. Miközben rákot, tengeri herkenytűket, brokkolit, káposztát, karfiolt, vagy gabonát eszünk, egyúttal mérgezzük is magunkat ezekkel a fémekkel. Ha nem izzadnánk ki rendszeresen a méreganyagokat, azok súlyosan károsítanánk a szívünket, agyunkat és a veséinket.

Mindezekből látható, mennyire fontos szerepet tölt be az egészségünkben az izzadás, ezért azt tanácsoljuk, ahelyett, hogy csökkenteni akarnánk eme jótékony folyamatokat, inkább tegyünk rá még egy lapáttal! Még ha télvíz idején nincs is sok kedvünk odakint izzadni a hidegben, mindenképpen válasszunk magunknak egy izzasztó mozgásformát. Ezen felül a szakemberek javasolják, hogy járjunk rendszeresen szaunázni, illetve vegyünk jó forró fürdőket is.

A kanadai kutatók ezzel szemben azt állapították meg, hogy a dezodorok használata drasztikusan lelassítja az izzadás folyamatát, ezzel azonban megakadályozza, hogy a szervezetünk megszabadulhasson a toxinoktól, nehézfémekkel a maga módján.

Az izzadásgátlók ellen szól egy másik nagyon komoly érv is, miszerint a dezodoroktól csak még büdösebbek leszünk. Cameron Diaz például azt állítja, az elmúlt húsz évben egyáltalán nem használt dezodort. Belga kutatók is egyetértenek a színésznővel, szerintük ugyanis az izzadságunk nagy része teljesen szagtalan. Csak akkor válik ’szagosabbá’ a kibocsájtott izzadság, ha stressztől, félelemtől, vagy szexuális izgalomtól kezdünk el verejtékezni, ezeknek azonban nagyon fontos (tudatalatti) üzenete van a környezetünk számára.

Az izzadásgátló dezodorok azonban felborítják a test baktérium egyensúlyát, ami így valóban kellemetlen testszaghoz vezethet.

(Daily Mail, kép: sheknows.com)