Részben az édesség iránti mohóságunk az oka, hogy unokáinknak már nem biztos, hogy termetes csokoládé Mikulások fognak a kiscsizmáikban megbújni, vagy hogy karácsony táján degeszre ehessék magukat az ínycsiklandó édességből. A megnövekedett igény abból is szembetűnik, hogy a már említett svájci csokoládéóriás 2013/14 során 1,7 millió tonna csokoládét adott el, azaz 11,7%-kal többet, mint az azt megelőző évben.
A csokoládé alapanyaga azonban, a kakaóbab, amely egyébként egy igen érzékeny gyümölcs, nem terem olyan mennyiségben, hogy a megnövekedett keresletet képes legyen ilyen mértékben kielégíteni. Emiatt nemcsak az édességek árai fognak megemelkedni, de a gyártóknak is különféle trükkökhöz kell folyamodniuk, mint amilyen a csokoládészeletek méretének csökkentése, vagy a desszertek gyümölcsökkel és diófélékkel való felturbózása.
Korábban már a Mars cég is figyelmeztetett a közelgő kakaóhiányra, azt állítva, hogy 2020-ra 1 millió tonnányi hiánnyal kell majd számolnunk. A cég állítása szerint többek között úgy lehetne javítani e rémisztő jövőképen, ha növelnék a kisgazdálkodók kakaóbab kitermelését is.
Ezen felül egyensúlyban kellene tartani az emberek csokoládé utáni igényét, az ugyanis igencsak elharapódzott az elmúlt években, csak Kínában például 9,3%-kal nőtt meg a csokoládéeladás. Sajnos az ebola járvány kitörése sem segítette elő a kakaóbab termelést. A világ teljes kakaóbabkészletének 70%-a ugyanis Nyugat-Afrikából származik, így amikor a régióban kitört a járvány miatti káosz, majd a karantén szigorítások, az súlyosan visszavetette a kakaóbab termelést is.
Hogy mit tehetünk mi annak érdekében, hogy ne csak ma, de holnapután is ehessük a csokoládés finomságokat? A legegyszerűbb, ha gátat szabunk a falánkságunknak, és az édességeket csak mértékkel élvezzük. Így az egészségünkért is sokat tehetünk, és a jövő generációi elől sem esszük el a csokoládét...
(Daily Mail, kép: cocoa-beans.org)