Jump to content

Ki takarít fel a vakvezető kutyák után?

2014. 11. 18. 10:39

Az alattomos kis kutyakakikat még akkor is nehéz észrevenni, ha az embernek tökéletes a látása. De mi a helyzet a vakvezető kutyákkal? Az ő gazdáik hogyan találják meg az elpotyogtatott ürülékeket?

Mindenekelőtt érdemes azt tisztázni, hogy azoknak, akiknek vakvezető kutyája van, nem feltétlenül sötét és fénytelen az egész világ. Sokan vannak, akik ha rosszul is, de valamennyit azért látnak, így természetesen nekik semmi gondot nem okoz eltakarítani a kutyájuk után.

Másodszor pedig azt is fontos megjegyezni, hogy a vakvezető kutyák igazi képzett, profi ebek, akiket arra is betanítottak, hogy a legbonyolultabb terepen is gond nélkül végigvezessék látássérült gazdáikat, anélkül, hogy azok nekimennének valamilyen akadálynak, vagy elbotlanának valamiben.

Természetesen ez temérdek trenírozást igényel, aminek részét képezi az illemhely etikett is. A képzés során megtanítják a kutyákat, hogy mi az a vezényszó, amire elvégezhetik a dolgukat, így később látássérült gazdájuknak nincs más dolga, mint a feladatra kommandírozni a kutyát, majd a hátát letapogatva kideríteni, milyen állagú is volt a végtermék. A kutyáknak ugyanis pisiléskor egyenes, egyéb dologban pedig enyhén begörbül a háta. A vakvezető kutyafiúkat arra is megtanítják, hogy ne a lábukat felemelve, hanem az egyszerűség kedvéért inkább guggolva vizeljenek.

(Mental Floss, kép: motleydogs.com )