Jump to content

Így hat a marijuána az agyra

2014. 11. 17. 11:09

Ha rendszeresen szoktál füvezni, akkor van egy nagyon rossz hírünk a számodra...

A texasi egyetem kutatói megállapították, hogy a rendszeres marijuána fogyasztás nem várt következményekkel járhat. Megvizsgálták ugyanis olyan embereknek az agyát, akik naponta legalább három füves cigarettát elpöfékeltek, és ebből megállapították, hogy a rendszeres fogyasztók orbitofrontális kérge, azaz az agyuk „jutalomközpontja” jóval kisebb azokénál, akik egyáltalán nem füveznek.

Ez az az agyrész, magyarázta Francesca Filbey, a kutatás vezetője a Washington Postnak, ami segít eldöntenünk, mik azok a dolgok, amik jót tesznek nekünk.

Más, korábbi vizsgálatok azt is megállapították, hogy az orbitofrontális kéreg kulcsszerepet játszik az érzelmi életünkben is, sérülése esetén ezért könnyen előfordulhat, hogy a páciensek teljesen elveszítik az érzelmeiket.

A texasi kutatók azt is megállapították, hogy a rendszeresen füvezők orbifrontális kortexe próbálja kompenzálni összezsugorodott méretét, azaz ez a központjuk sokkal keményebben dolgozik, mint nem füvező társaik esetében.

Egy korábbi, hasonló témakörben készült harvardi vizsgálat megállapította, hogy a rendszeresen füvezőknél abnormalitások tapasztalhatók az agyuknak abban a részében, ami a motivációért és a döntéshozatalért felelős. Ehhez a torzuláshoz nem is kellett az alanyoknak sok marijuánát fogyasztani, már heti négy szál cigaretta is elég volt a változáshoz.

A harvardi kutatás vezetője, Hans Breiter akkoriban erről így nyilatkozott a Times-nak:

-Ez az a része az agynak, amihez soha, semmi körülmények között nem szabadna nyúlni. Nem azt akarom mondani, hogy ez a legfontosabb része az agynak, hiszen tudjuk, minden rész egyaránt nagyon fontos. De ez az a központ, ami felelős azért, hogy az emberek eldöntsék, mit találnak élvezetesnek a világban, és felmérhessék azokat, amik ártanak nekik.

(Mic, kép: manhattaninfidel.com)