Jump to content

Mi van az influenza oltásban?

2014. 11. 07. 11:13

Az influenzajárvány kezdetén sokan úgy döntenek, érdemes lenne beoltatniuk magukat a betegség ellen. Lássuk tehát, mit is juttatunk a szervezetünkbe ezáltal, és hogy érdemes-e miatta aggódnunk?

Az influenza oltás a következő anyagokat tartalmazza a Wire beszámolója alapján:

-Influenza vírust:

Magát a vírust is tartalmazza az oltóanyag fehérjékbe és zsírokba csomagolva, ezáltal tudja ugyanis a vakcina beindítani az immunrendszer működését. A levegőben több ezer különféle influenza vírus kering, ezért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 141 laboratórium információja alapján dönti el, melyek azok a variációk, ami a legnagyobb valószínűséggel megjelenhet az adott évben. Mivel a vakcina előállítása akár hat hónapot is igénybevehet, a WHO a járvány kitörési ideje előtt kilenc hónappal kiválaszt négy fajtát, két A vírust (amik embereket és állatokat is egyaránt megfertőzhetnek) és két B vírust (amik elsősorban az emberekre nézve ártalmasak), hogy ezekből készítse el az adott év oltóanyagát.

-Tojásfehérjét:

A gyártók megtermékenyített tyúktojásokban tenyésztik ki az influenzavírust, ezért tojásszármazékok is megjelenhetnek az oltásban.

-Formaldehidet:

Enélkül a vakcina nem lenne más, mint palackba zárt fertőzés, a formaldehid azonban megakadályozza, hogy az influenzavírus betegséget okozhasson.

-Oktilfenol etoxilátot:

Ennek az anyagnak a segítségével sokkal kevesebb mellékhatást okoz a vakcina.

-Zselatint:

Segít a vakcina alkotóelemeit stabilan tartani tárolás és utaztatás során. -Tiomerzált: Ez egy szerves vegyület, amely etilhiganyt tartalmaz. Tévhit azonban, hogy az emberi szervezetre káros lenne ez az anyag, mivel gyorsan átalakul a szervezeten belül és a bélcsatornán keresztül hamar kiürül.

(Kép: kidneybuzz.com)