Jump to content

4 trükk, ami miatt többet költünk a kelleténél

2014. 11. 06. 11:02

Lassan, de biztosan közeledik a karácsony, amivel párhuzamosan a bevásárlóközpontokban is egyre többen sétálgatnak a kirakatokat nézegetve. Könnyen beleesik az ember ilyenkor abba a hibába, hogy sokkal többet költ, mint amennyit eltervezett, főleg, hogy az üzletek temérdek trükköt bevetnek, amivel a pénzünk meggondolatlan elherdálására csábítanak.

Hogy segítsünk megakadályozni olvasóink eladósodását karácsonyig, most lerántjuk a leplet az üzletek trükközéséről! Íme a négy nagyágyú, amit bevetnek a kereskedők a pénztárcánk ellen:

1.- Arra bíztatnak bennünket, hogy különféle applikációkat töltsünk le az okostelefonunkra.

Mivel a legtöbb vásárló manapság már okostelefonnal rohangál, a kereskedők is igyekeznek ezt minél inkább kihasználni. Nagyon klassz persze, ha folyamatosan értesülünk a legújabb leárazásokról, ha ötleteket és tippeket kapunk, hol mit tudunk a legolcsóbban megvenni, de ezekkel a módszerekkel tulajdonképpen nem történik más, mint hogy vásárló-üzemmódba kapcsolják az agyunkat. Talán nem úgy keltünk fel reggel, hogy aznap egész biztosan parfümöt fogunk venni, de ha arról értesülünk, hogy most aztán igazán jutányosan kaphatjuk meg az éppen divatos illatot, hipp-hopp, máris a parfüméria kasszájánál találjuk magunkat.

2.- A tuti üzlet illúziójába ringatnak bennünket.

Nem nehéz beleesni annak a csapdájába, hogy valamit igazán olcsón, szinte a boltot kirabolva szerezhetünk meg. Ám mielőtt berontanánk az üzletbe, hogy megvásároljuk a -75%-on árusított holmit, tegyük fel magunknak két kérdést: Valóban szükségem van rá? Tényleg olyan jutányos, mint ahogy hirdetik? Amennyiben dupla nem a válasz, inkább sétáljunk tovább.

3.- Kellemes muzsikával ringatnak bennünket vásárlási hangulatba.

Számos kutatás megállapította, hogy bizonyos fajta zenék képesek minket a nagyobb és több költés irányába elmozdítani. Ha klasszikus zenét játszanak egy boltban, máris gavallérosabbak leszünk, mivel ezt a fajta muzsikát legtöbben a jóléttel és a gazdagásggal azonosítják.

4.- Ingyen házhoz hozzák a megvásárolt holmit.

Amilyen kényelmes a kanapén heverészve pár kattintással letudni az egész család ajándékvásárlását, annyi csapdát is tartogat ez a módszer. Egyrészről így sokkal több dolgot veszünk meg, mint tennénk, ha a saját két lábunkon kellene bejárni a fél várost a meglepetésekért, másrészről ha nem próbáltuk, nem lehetünk biztosak benne, hogy a megfelelő méretet, színt, anyagot fogja-e kihozni a postás. Hogy a szenteste előtti utolsó napokban elkerüljük a kapkodó, hisztérikus visszacserélést, jobb ha inkább a klasszikus, nem-virtuális vásárlás mellett döntünk.

(Yahoo, kép: mybigfatbrightonweekend.co.uk)