Mindenki megnyugtatására rögtön az elején leszögezzük: a sütés-főzés valójában bonyolult tudományos folyamat, ami tele van orvul megbúvó csapdahelyzetekkel. Még a legprofibbakkal is előfordul néha, hogy a procedúra során valahol homokszem kerül a gépezetbe, a sütemény pedig kénytelen kelletlen a kukában landol.
Hogyan kerülhetjük el például, hogy a a sütemény olyan kemény legyen, mint a féltégla? A vaj habosra keverése igen fontos lépés a pihepuha piskótatészta eléréséhez, ezzel biztosítjuk ugyanis, hogy a tésztába elég levegő szoruljon. Hideg idő esetén, vagy ha nagyon sietünk, bizony igencsak nehéz ezt a habos állapotot létrehozni. A BBC Good Food süteményes királynője, Mary Berry tanácsát megfogadva azonban az őszi időjárás sem kell, hogy kifogjon rajtunk: tegyük a felkockázott, hideg vajat langyos vízbe tíz percre, hogy elérjük a tökéletes állagot!
Akkor sem kell kétségbe esnünk, ha úgy tűnik, gajra ment a piskótánk, hiszen egy-két praktikus ötlettel még mindig menthető lehet! Ha túlságosan száraznak érezzük a piskótát, egy kis cukorsziruppal meglocsolva új életet lehelhetünk belé. Vagy felkockázhatjuk a félresikerült tésztát, és somlói galuska formájában indíthatjuk újra a dicsőség felé.
Azoknál a tortáknál, amiket több, mint egy óráig kell sütni, könnyen előfordulhat sajnos, hogy a külsejük már égni kezd, amikor a belsejük még mindig nyers. Ilyen esetben a szakemberek azt tanácsolják, fedjük le fóliával a tortát még épp időben, hogy egyenletesebben átjárhassa a hő.
(BBC, kép: ocado.com)