1.- Gyömbér:
Az aromás fűszerről régóta tudjuk, hogy segít a megfázás első tüneteinél és a gyomorpanaszoknál, de emellett a fogyókúránál is remekül helyt áll! A gyömbér igazi antioxidáns bomba, állítja a szakember, Shira Lenchewski. Kapszaicin-tartalmának köszönhetően pedig felgyorsítja az anyagcserét, így a szervezet több kalóriát éget el. Főzhetünk belőle teát, tehetünk belőle egy kicsit a tyúkhúslevesbe is, de nagyon sok ázsiai ételnek a gyömbér az egyik alapfűszere.
2.- Petrezselyem:
Friss kutatások igazolták, hogy a zöld fűszernövény elősegíti a máj anyagcseréjét, ami az emésztésünkkel is csodákat tesz. Az apróra vágott levélkéket szórjuk a leveseink tetejére, vagy metéljük a salátaöntetbe, szárnyasok, halak tetejére, de fő fogásként is használhatjuk gazdagon egy tálka tabuléban kuszkusszal és zöldségekkel összekeverve.
3.- Fokhagyma:
Gyulladáscsökkentő hatású és természetes antibiotikumként szolgál már évezredek óta, ám nemrégiben bebizonyosodott, hogy a fokhagyma ezen felül remek zsírégető is. Kísérletek igazolták ugyanis, hogy heti 2-5 gerezd fokhagyma már egy hónap elteltével csökkenti a testzsírt.
4.- Rozmaring:
Az illatos fűszer kiváló segítségünk a fogyókúrában, ugyanis hatóanyagainak köszönhetően csökkenti a vér glükózszintjét két étkezés között. A rozmaring remekül párosítható bárányhúshoz, gombához, csirkéhez, vagy tojáshoz.
5.- Kurkuma:
A fűszer élénksárga színéért felelős pigment gyulladáscsökkentő hatású, mely közvetve segíti az anyagcserefolyamatokat is.
6.- Chili:
Kapszaicin-tartalmának köszönhetően felpörgeti az anyagcserét arra késztetve a szervezetet, hogy még több kalóriát égessen el. Húsokhoz, hamburgerbe, babsalátába, levesekbe is keverhetjük, de az édesszájúaknak ajánlanánk a varázslatos ízharmóniájú chilis csokoládát is.
7.- Cayenne bors:
Egyetemi kutatók megállapították, hogy a bors remekül csökkenti az étvágyat, főleg az egészségtelenebb, cukros, sós, zsíros ételek után való vágyódást kezeli hatékonyan.
8.- Mustármag:
Az apró magocskák szintén az anyagcsere felpörgetésében jeleskednek, de az izmok fejlesztésében is közvetett szerepük van. Az olivaolajon kipattogtatott mustármag remek ízesítője lehet mangó-, vagy paradicsomcsatniknak.
9.- Fekete bors:
Koreai kutatók megállapították, hogy a fekete bors egyik összetevője megakadályozza a zsírsejtek kialakulását a szervezetünkben.
10.- Fahéj:
Kutatások igazolják, hogy az illatos fahéj segíti a sejteket a glükóz felvételében, így nem fogjuk újra éhesnek érezni magunkat röviddel az étkezés után. A fahéjat változatos formában fel tudjuk használni, kávé, kakaó tetejére szórva, vagy almás süteményekhez, de remekül passzol a sütőtökhöz is.
(Kép: foodandstyle.com)