Az elmúlt öt évben jelentősen megugrott a világ chia mag-fogyasztása, a többek között Ausztráliában, Kenyában, Dél-Amerikában és Tanzániában termesztett szuperkajából tízszer többet eszünk, mint korábban.
A magokat szórhatjuk egyszerűen a reggeli müzli tetejére, belekeverhetjük joghurtba, vagy salátába is, de egy tál gőzölgő kuszkusszal is remek fogás! Cseppet sem meglepő a chia magok hihetetlen népszerűsége, főleg ha tudjuk, milyen magas a fehérje tartalmuk, miközben fontos ásványi anyagokat és antioxidánst is tartalmaznak. Ezen kívül béltisztító hatásúak is, és segítik az emésztést.
Tápértéke miatt nem csak az atlétáknak vált kedvelt ételévé, de a fogyókúrázók is bátran ehetik, hiszen nagyon alacsony a kalóriatartalma: két teáskanálnyi mennyiségben csupán 48 kcal van.
A chia magok azonban csak a mi étrendünkben számítanak újdonságnak, egyes feljegyzések szerint az aztékok és a maják már ie. 3500-ban is fő táplálékukként termesztették.
(Kép: blog.foodnetwork.com)