Jump to content

Eltérő illatú ideológiák

2014. 09. 30. 20:21

Tudta, hogy más illata van a politikai ideológiáknak? Ha valakinek az illata nem kellemes számunkra, az azt is jelentheti, hogy más pártpreferenciával rendelkezik.

Egy korábbi kutatás kimutatta, hogy kapcsolat van a szexuális vonzalom és az illatok között. Most arra jöttek rá, hogy az azonos politikai nézeteket valló emberek vonzónak találják egymás illatát.

A Pennsylvania Egyetem kutatói szerint képesek vagyunk „kiszagolni”, hogy azonos politikai beállítottságú emberek között vagyunk-e. A tanulmány arra nem tért ki, hogy pontosan milyen illatot tulajdonítunk egy-egy nézetnek (bár nem is gondoljuk, hogy ezek beazonosíthatók lennének).

A kutatók közel 150 önkéntest választottak ki 18 és 40 év között, és a pártpreferenciáról kérdezték őket. Aztán 21 embertől – akik erősen liberálisnak vagy konzervatívnak vallották magukat – azt kérték, hogy tegyenek egy gézdarabot a hónaljuk alá, és hordják ott 24 órán keresztül. Ez alatt az idő alatt nem zuhanyozhattak, nem használhattak parfümöt és egyedül kellett aludniuk.

A többiektől azt kérték, hogy szagolják meg ezeket a mintákat, és osztályozzák egy 1-5-ig terjedő skálán, hogy mennyire vonzóak számukra. A résztvevőktől azt is kérték, hogy próbálják meg beazonosítani a mintához tartozó politikai beállítottságot. A kísérleti alanyok végül nem tudták megmondani, hogy melyik illathoz milyen pártpreferencia tartozik, de azt egyértelműen sikerült kimutatni, hogy az azonos politikai ideológiát osztó emberek illatai voltak számukra a legvonzóbbak.

- A konzervatívak a konzervatív emberek illatát szeretik, a liberálisok viszont nem szeretik a konzervatívak illatát – mondja Pete Hatemi, az egyik kutató.

Bár a konzervatívak semlegesek voltak a liberálisok illatával szemben, a liberálisok az azonos nézeteket vallókkal voltak semlegesek. A kutatók elismerték, hogy a következtetések nem mindig alkalmazhatóak a mindennapi életben.

- Van valami abban, aki veled azonos meggyőződést vall, lehet érezni, és vevő vagy rá – mondta Hatemi.

 

www.independent.co.uk

(Fotó: www.themarysue.com)