Jump to content

Az igazságosság, mint evolúciós válaszvonal

2014. 09. 20. 19:12

Úgy tűnik, hogy az igazságérzetünk az, ami minket (és az emberszabású majmokat) megkülönbözteti a többi állatfajtól. Emellett mi vagyunk az egyetlenek, akik képesek vagyunk felismerni a hosszú távú együttműködés előnyeit.

Több mint 10 évig vizsgálták ezt az „evolúciós rejtvényt”, míg végre megalkották a felfedezést. Míg a kutyák és a majmok idegesek lesznek, ha igazságtalanok leszünk velük, az emberszabású majmok és mi is elfogadjuk, ha hátrány ér minket a sportszerűség érdekében. Képesek vagyunk alárendelni magunkat, ha ezzel másokat egyenlőbben kezelnek.

Ez természetesen nem teljesen az önzetlenség miatt van, hanem azért, mert el szeretnénk kerülni társaink haragját, ami majd esetleg bosszúban nyilvánulna meg. Dr. Sarah Bosnan, a Georgia egyetem kutatója szerint a hosszú távú gondolkodás nem csak azt jelenti, hogy szem előtt tartjuk a jövőnket, de azt is, hogy önkontrollal rendelkezünk. A jutalom elutasítása erről tesz tanúbizonyságot.

Az emberek és bizonyos emlősök azonos módon reagálnak az egyenlőtlen bánásmódra, amit a fenntartható együttműködésért fogadnak el. Viszont az emberek – agyméretüknek köszönhetően – képesek megérteni az önkontroll előnyeit az erő-megosztás szempontjából.

Ráadásul a nyelv fejlődésével lehetővé vált a harmadik féllel történő kommunikáció, ami pedig a jó hírnév szerepének növekedéséhez járult hozzá.

 

www.dailymail.co.uk

(Fotó: blindgossip.com)