Jump to content

Itt az új nyelvrekorder!

2014. 09. 18. 15:14

Vajon milyen hosszú az emberi nyelv? Nos, a világrekordtartó Nick Stoeberlé az összecsukott szájából még valamivel több, mint tíz centiméterrel pöndörödik túl.

De mennyivel hosszabb az övé, mint egy átlagos emberé?

A Guiness rekordok könyve szerint legtöbbünknek 10 cm hosszú nyelve van a toroktól számítva egészen a nyelve hegyéig. Más szóval Nick Stoeberl nyelve pont egy átlagnyelvnyivel hosszabb másokénál.

A másik technikája a nyelv mérésének az, ha a gégefedőtől kezdve mérjük meg. Egy 1967-es kutatás szerint, amit az Edinborough egyetemen végzett el GB Hopkin és amely a gégefedőt vette kiindulási alapul, a férfiak nyelve átlagosan 8,5cm, a nőké 7,9 cm hosszú. Ha ezeket az adatokat nézzük, Stoeberl nyelve még inkább kiemelkedik a tömegből.

Bár az is igaz, hogy a nyelvek hosszának mérése nem tartozik a legegyszerűbb feladatok közé még a fül-orr-gégész specialistáknak sem. Egy 1986-os kutatás megállapította, hogy nagy méretbeli eltérések tapasztalhatók attól függően, hogy mennyire tudja rávenni a szakember a pácienst nyelvének extrém kinyújtására.

A csúcsot mindezidáig egy brit tartotta a maga 9,8 cm-es nyelvével, őt előzte be a tíz centis Stoeberl. A nyelvét folyamatosan nyújtogató Miley Cyrus azonban a nyomába sem érhet. Még.

(BBC, kép: zimbio.com)