Jump to content

Extrém munkák a világ körül

2014. 09. 17. 11:30

Magyarországon valószínűleg ritkán hirdetnek meg állásokat közlekedési zebrák, siratóasszonyok, zsákosbácsik, vagy rendszámtábla letakarók számára.

Nem csak a nyelv, a vallás, vagy a kulturális szokások lehetnek eltérőek országonként. Ha szerte nézünk a világban, kiderül, hogy bizony igen izgalmas és különleges állásokat is betölthetünk.

Ahogy nálunk, úgy Bolíviában is van az átkelőknél zebra, azonban ezt a szerepet valódi, hús-vér emberek alakítják. Igazi zebra jelmezbe öltözve próbálják az embereket a közlekedési szabályok betartására kötelezni. Ha valaki óvatlanul belegurul a gyalogátkelőhelybe az autójával, a zebra hatalmas felhajtást csinál körülötte, látványosan sírni kezd, vagy felmászik a kocsi tetejére. A Mama Zebra program főleg fiatalokat alkalmaz erre a munkára, akik így lehetőséget kapnak arra, hogy a fizetésüket összegyűjtve tovább tudjanak tanulni.

Vietnám eldugott szegleteiben, ahol a gyors folyású patakok gyakran kilépnek medrükből, a gyerekek nehezen jutnak el az iskoláig. Hogy segítsenek nekik a folyón való száraz és biztonságos átkelésben, egy erős helyi férfi, vagy valamelyik szülő műanyag zsákba rakja őket, hogy a vízen átúszva eljuttassa őket a túlpartra.

Teheránban úgy próbálják lecsökkenteni a közlekedési dugókat, hogy (akárcsak nálunk, szmogriadó esetén) egyik nap a páros, másik nap csak a páratlan rendszámtáblájú autókat engedik közlekedni. Ez a hivatalos eljárás hamar életre hívta a rendszámtáblablokkoló hivatást is. Ha a nem megfelelő rendszámú autónkkal akarunk közlekedni Teheránban, megfizethetünk valakit, hogy a kocsi mögött lépdelve eltakarja az ellenőrző kamerák elől a táblánkat.

Lengyelországban sok üzletben és hivatalban hosszú órákig kell sorban állni ahhoz, hogy elintézhessük a dolgunkat. Ha unnánk magunk az álldigálást, erre a célra fölbérelhetünk biodíszlet gyanánt valakit.

Nepálban a vadméhek meredek sziklafalakon függő fészkéhez csak az igazán szakavatottak mászhatnak fel. A méhvadászok 300 méteres bambusz létrán egyensúlyozva gyűjtik össze a mézet, miközben a közönség megbűvölve bámulja a munkájukat.

Sokan részesítik előnyben a házi kosztot a sarki kifőzde menüjével szemben, Mumbaiban is. Ezért a városban vagy ötezer futár azon dolgozik, hogy az irodisták otthonaiból elhozzák az elkészült ebédet, majd a kiürült dobozokat hazaszállítsák.

Rádzsasztánban pedig a mai napig él a siratóasszonyok kultúrája, akiket fel lehet bérelni temetésekre, hogy ott hangos (bér)zokogásukkal közvetítsék a külvilág felé a család mély fájdalmát és gyászát.

(BBC, kép: roamingryan.com)