Jump to content

Nem ciki tanácsot kérni, sőt!

2014. 08. 28. 11:35

A legtöbb ember nem szívesen kér tanácsot másoktól attól való félelmében, hogy azok esetleg ostobának nézik őt. Szorongásuk azonban teljességgel alaptalan, állítják a kutatók.

Egy nemrégiben végzett felmérés megállapította, hogy nemcsak hogy nem tűnünk fel butának a másik szemében, ha tanácsért fordulunk hozzá, hanem épp ellenkezőleg, sokkal jobb véleménnyel lesz rólunk emiatt! (Talán onnan kezdve, hogy ezzel is bizonyítjuk, milyen bölcsen tudjuk kiválasztani tanácsadóinkat...)

A Harvard üzleti főiskola kutatói öt összefüggő tanulmány során arra a következtetésre jutottak, hogy az emberek jobb véleménnyel vannak arról, akik nem szégyellnek tanácsért folyamodni másokhoz.

A kutatás vezetője, Alison Wood Brooks elmondta, hogy ennek főleg az áll a hátterében, hogy mindenki nagyon szeret tanácsot adni, és ha valaki ilyen kérdéssel fordul hozzájuk, az jelentősen megnöveli a magabiztosságukat és az önbizalmukat.

A kutatás egyik részében az alanyokat arra kérték, hogy képzeljenek el egy olyan szituációt, amikor elakadnak egy problémán a munkájuk során. A csoport egyik felének képzeletben a kollégájától kellett segítséget kérnie. Ebből kiderült, hogy az emberek rendszerint még hipotetikus tanácsot sem akarnak kérni attól való félelmükben, hogy mások ostobának tartják őket emiatt.

Pedig a kutatás másik fele erre pontosan rácáfol. A jó példa ráadásul ragadósnak tűnt. Az egyik tanulmányból ugyanis az is kiderült, hogy azok, akiktől tanácsot kértek később úgy nyilatkoztak, ők is szívesebben fordulnának másokhoz útbaigazításért a jövőben.

(Kép: digitalninja.us)