Jump to content

Amikor az evéssel jön meg az étvágy

2014. 08. 27. 15:00

Ha az ember éhes, természetesen ennie kell. Azonban számos olyan élelmiszer található a környezetünkben, aminek a fogyasztásával nemhogy csillapítani nem tudjuk az éhségünket, de csak még farkaséhesebbek leszünk.

Előfordult már Önnel, hogy éhesebben állt fel az étkezőasztaltól, mint ahogyan leült? Nos, a hiba nem az ön szervezetében, vagy a falánkságában, hanem az ételben található.

-Az éhség egy nagyon komplex folyamat, ami érinti a gyomrunkat, a beleinket, az agyunat, a hasnyálmirigyünket és a véráramot. –állítja a szakember. –Emiatt viszont könnyen ki lehet billenteni az egyensúlyából. Vannak olyan élelmiszerek ugyanis, amiktől akkor is úgy érezzük, hogy kilukad a gyomrunk, ha éppen azelőtt ettük magunkat degeszre.

Íme ennek az ördögi körnek a fő felelősei:

-Fehér kenyér:

A fehér kenyérhez használt búzaliszt készítése során a magokról lehántják a külső, rostdús héjját, ezáltal viszont az a képessége is elveszik, amitől a fogyasztása során teltségérzetet okoz. A fehér kenyér megdobja a szervezet inzulinszintjét, ezért egy nagy szalámis deszka elfogyasztása után fél órával könnyen újra farkaséhesnek érezhetjük magunkat. Egy spanyol kutatás nemrégiben megállapította, hogy azok, akik naponta több, mint két szelet fehér kenyeret esznek, 40%-kal nagyobb eséllyel híznak el.

-Gyümölcslevek:

Hiába isszuk meg az egészségesnek hitt leveket, ha azokban nincs meg a gyümölcs héjában és húsában található rostanyag. Így csupán a cukortartalmuk lesz ugyanannyi, ami viszont megdobja a vércukorszintünket is. Inkább készítsünk magunknak otthon botmixerrel egy pohár gyümölcs-, vagy zöldségturmixot.

-Sós rágcsák:

Az amúgy is nagy kalóriatartalmú csipszek és sósperecek bekebelezése után az ember gyakran még egy kis édesre vágyik, mivel úgy érzi, az ’édességes gyomra’ üres maradt. A sós rágcsák nem csak az inzulinszintünket teszik hullámvasútra, de fogyasztásuk után ellenállhatatlanul egy kis csokira, fagyira fogunk vágyakozni.

-Alkohol:

Egy felmérés szerint elég csupán két pohár bort, vagy sört meginnunk ahhoz, hogy 30%-kal lecsökkenjen annak a hormonnak a szintje a szervezetünkben, ami a jóllakottság érzetért felelős.

-Tészta:

A fehér kenyérhez hasonlóan egy nagy tál spagetti után is érezhetjük farkaséhesnek magunkat. A tésztával azonban akad még egy probléma: igen könnyű belőle túl sokat elfogyasztani. A dietetikus szakemberek szerint egy felnőtt embernek csupán egy fél bögrényi kifőtt tésztára van szüksége, az éttermek ennek viszont a nyolcszorosát szolgálják fel, hogy a tészta tetejére öntött vajas, tejszínes szószokról már ne is tegyünk említést.

-Mesterséges édesítők:

Akár a diétás üdítőitallal együtt fogyasztjuk őket, akár a kávénkba szórjuk, éppen az ellenkező hatást érjük el, mint szeretnénk. Az édes íz arra készíti fel az agyunkat és a gyomrunkat, hogy valóban édes, kalóriadús ételt fog kapni. Ezek után nem is csoda, ha egész nap -tudat alatt- valami édesre vágyunk, hogy ezzel megadjuk a szervezetünknek a már beígért, de nem megkapott finomságokat.

(Yahoo Shine, kép: seriouseats.com)