Jump to content

Itt a zombi apokalipszis?

2014. 08. 22. 11:19

Bár az ebolajárvány közelgő réme valóban ijesztő, talán annyira mégsem, mint ahogyan azt néhány kínai netező elképzeli...

Néhány kínai internethuszár körében futótűzként terjedt el a rettenetes hír: a Nyugat-Afrikában pusztító ebola vírus valójában zombikór, amely a már elhunyt áldozatokat ’újraéleszti’.

A rémhír forrása valószínűleg a vírus hatalmas halálozási rátájában keresendő, illetve a betegség szörnyűséges lefolyásában, melynek során a fertőzöttek akár a szemükből, vagy a fülükön keresztül is vérezhetnek. A tévhit mellé pedig hamarosan egész mítoszok is társultak, például hogy a kór ellenszere lehet egy kávéból és nyers hagymából előállított lötty.

Egy cikk állítása szerint a már halottnak tűnő áldozat pár óra, vagy nap leforgása után elképesztően agresszív formában éled újjá, hogy aztán rátámadjon mindenre, ami él és mozog, emberre és állatra egyaránt.

Az ebola, mint zombivírus teória egyébként meglepően régóta tartja magát a kínai internetezők körében, már a betegség 2010-es felbukkanásakor elterjedt a rémhír. Egy kommentelő azt írta, hogy „a zombik már nincsenek tőlünk nagyon messze”, egy másik felszólaló pedig „azonnali hivatalos választ” sürgetett a kormány részéről arra a kínzó kérdésre, hogy az embereknek vajon mekkora százaléka válik majd élőhalottá. Azért akadtak olyanok is, akik kétségeiknek adtak hangot: „a vírus valóságos, a zombikkal kapcsolatban már nem vagyok olyan biztos”.

A Walking Dead című tévésorozat közelgő legújabb szériájának azonban biztosan nem árt ez a kis kéretlen hírverés.

(Foreign Policy, kép: chinasmack.com)