Jump to content

Sebbe fecskendezett habbal menthetik meg a katonák életét

2014. 08. 14. 15:21

A tudósok egyedülálló megoldással rukkoltak elő, mely megakadályozza, hogy a harctéren megsérült katonák elvérezzenek. A sebekbe juttatott hab ugyanis elzárja a vérzés útját.

A korszakalkotó gyógyászati megoldás lehetővé teszi, hogy a sebesülteket elszállítsák a kórházba azelőtt, hogy a súlyos vérveszteség következtében életüket veszítsék. A hagyományos elszorító eljárás, amit eddig alkalmaztak, nem használható ugyanis mély nyaki sérülésekre, vagy a váll, illetve belső szervek sebeire.

A baltimore-i kutatócsoport ezért egy olyan spciális habot fejlesztett ki, amelyet a sebbe fecskendezve megakadályozhatják az elvérzés kockázatát. Előfordul ugyanis, hogy a katonák akár a testük vérkészletének felét is elveszítik, mire szakképzett orvosi segítséghez juthatnának.

-A golyók által okozott pusztítás mértéke nem mindig látszik pontosan. A klasszikus szorítókötés pedig nem minden esetben éri el a sebesülés pontos helyét. Az általunk kifejlesztett hab lezárja a seb területét, és ezáltal megakadályozza a komolyabb vérveszteséget.

Ezért az egyetem nyolc hallgatója az emberi szövet mintájára különleges gél formulát dologzott ki. A sebbe injekciózott hab kitölti a felszakított szöveteken támadt rést, ahol megköt, nyomást gyakorolva annak falára.

Hadászati szakemberek nagyon ígéretesnek látják az új eljárást, ami sok életet megmenthet a jövőben.

Bár a habot embereken még nem tesztelték, remélhetőleg hamarosan erre is sor kerül.

(Daily Mail, kép: ign.com)