Jump to content

Néhány ok, hogy miért együnk csípőset!

2014. 08. 05. 18:23

A csípős ételeknek sokan csak a hátrányát ismerik, vagy inkább vélik ismerni. Rengeteg tévhit kering ugyanis a csípős ételek káros hatásairól. Most megnézzük, miért is érdemes mégis az étkezések részévé tenni.

A csípős paprikától nem csupán ízletesebbek lesznek az ételeink, más előnye is van, ezért kár lenne rá úgy tekinteni, mint arra a dologra, ami csak könnyet csal a szemünkbe. A legújabb kutatások szerint a rák elleni küzdelemben is hatásos, de nézzük a további előnyöket!

1. Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát
Egy új tanulmány szerint a borsban található, csípősségért felelős kémiai anyag stimulálja a bálnyálkahártya sejtjeit, ezáltal csökken a tumorok kialakulásának kockázata. A kémiai anyag fájdalomcsillapítóként is funkcionál, de arra is rájöttek a kísérletek során, hogy ez a vegyület visszaszorítja a rosszindulatú tumorok kialakulását, különösen, ha gyulladásgátlóval párosítják.

2. Fellendíti a szexuális életet
A leghatásosabb természetes eredetű afrodiziákumokkal kapcsolatban általában nincs egyetértés. Miért ne próbálhatnánk ki ezúttal a csípőset? Egy 2011-es kutatás szerint a szexuális teljesítményt leginkább élénkítő növények a ginszeng és sáfrány, az viszont nem tisztázott, hogy milyen mértékben.

3. Segít a fogyásban
A csípős íz segít a jóllakottság-érzésben, a bors pedig arra ösztönzi testünket, hogy az több zsírt égessen el. Számos kísérlet igazolta már a csípős paprika étvágycsökkentő hatását, és a fokozott zsírégetést.

 

www.time.com

(Fotó: www.statravel.co.uk)