Jump to content

Hat évig bújkált a nyírás elől az új-zélandi bárány

2014. 07. 28. 15:08

Shrek, a bárány személyében egy igazi lázadót tisztelhetünk. Az állat annyira utálta a birkanyírást, hogy sikerült hat éven át megúsznia, miközben a gyapja rekorméretűre nőtt. Addigra bátran ki lehetett róla jelenteni, hogy már nem lehetett látni a bundától a bárányt.

Shreknek, a merinóbáránynak még a szőr is felállt a hátán a birkanyírás gondolatától, így az egyik évben, amikor megint kezdődött a rettegett procedúra, az állat fogta magát, és megszökött. Mint utólag kiderült, hat éven keresztül bújkált egy barlangban. Amikor a tulajdonosai rátaláltak, már azt sem tudták megmondani róla, hogy valóban a birkájukra leltek, és nem valami szerencsétlen állatra, akit egy koszos gyapjúszörny készül éppen bekebelezni.

-Úgy nézett ki, mint valami bibliai lény. –nyilatkozta a tulajdonos, John Perriam.

Mikor végre megnyírták a birkát, annyi gyapjú jött le róla, amiből akár húsz férfinak elegendő öltönyt lehetne készíteni.

Dave Thomas, a Wisconsin egyetem birkológusa a Modern Farmer megkeresésére elmondta, hogy ha nem nyírnak meg egy állatot rendszeresen, akkor ez a modern, háziasított állatok esetében azt jelenti, hogy a bundájuk folyamatosan, megállíthatatlanul nő. Az olyan ősi, primitívebb fajták, mint például a bighorn is, a mai napig elhullajtja a gyapját minden évben, akárcsak azok a típusok, amiket főleg a húsukért tartanak. A többinél azonban egész évben folyamatos gyapjúnövés tapasztalható, mint a merinónál is.

Shrek azonban így is extrém esetnek számít a szakember szerint. Előfordul, hogy a gazdák, akiknek csak pár birkája van, és emiatt nehezen találnak profi birkanyírót, hagyják, hogy megnőjön az állatok bundája két-három éven keresztül. Azonban egy ilyen vastag bunda is már komoly egészségügyi kockázattal jár, az állatok akár hőgutát is kaphatnak benne, de az is előfordulhat, hogy az állat lehever pihenni, és a bundája miatt aztán képtelen felkelni. Bizonyos eseteben ’gyapjúvakságról’ is beszélhetünk, amikor az állat látását fizikailag blokkolja a szőre.

Érdekes, ahogyan mi sem szívesen megyünk a fogorvoshoz, úgy a birkák is, főleg a fiatalabb állatok, utálják a nyírást, rúgnak, kapálóznak, tiltakoznak ellene. Az idősebb, tapasztaltabb állatok azonban már hagyják magukat. Egy jó birkanyíró három-négy perc alatt végez egy állattal, a nyírás pedig nem okoz semmiféle fájdalmat.

Shrek rekordméretű, 27 kg-t nyomó bundáját, amit egy fél órás műsorban vágtak végül le róla az Új-Zélandi televízióban, jótékonysági célra ajánlották fel egy gyermekek egészségéért küzdő szervezet számára.

(BBC, Modern Farmer, kép: ilivewithchrist.com)