Jump to content

Milyen hosszú a halak memóriája?

2014. 07. 18. 11:18

Egy ismerősöm gyakran írja feledékeny, szétszórt férjét aranyhalként, aki nem képes pár másodpercnél tovább visszaemlékezni semmire. Míg ez persze nyilvánvaló túlzás, lehet, hogy még a valóságot sem fedi teljesen, legalábbis ami a halakat részét illeti...

Eddig azt hittük, a halak memóriája csupán pár másodpercnyire tud visszaemlékezni. Egy afrikai halról azonban most azt állítják a tudósok, hogy akár tizenkét nap hosszúságú is lehet az emlékezőkészsége.

Hogy mindezt megállapítsák, a kutatók arra idomították a halakat, hogy az akvárium egy bizonyos részébe menjenek, ha táplálékhoz akarnak jutni, majd ezt követően 12 napig pihentették őket. Amikor a halakat visszaeresztették ugyanabba a medencébe, sokkal több időt töltöttek annál a saroknál, ahol az ételt remélhették. Ez azt igazolja, hogy emlékeztek a tanításra. A halak arra is képesek voltak, hogy a korábban megszerzett emléket felülírják, amiből nyilvánvaló, hogy sokkal komplexebb képességeik vannak, mint azt addig gondoltuk.

A kísérletben résztvevő afrikai sügér egyébként népszerű hal a kisállattulajdonosok körében. A tudósok is azért választották ezt a fajtát a kísérleteikhez, mert intelligens hal hírében áll, aki olyan komplex viselkedési formákat is képes produkálni, mint az agresszió.

-Sok történet szól a sügérek kimagasló intelligenciájáról. Néhány állattartó arról számolt be például, hogy a halaik velük együtt nézik a tévét.

A kutatók most azt vizsgálják, vajon környezeti tényezők, illetve egyes gyógyszerek hogyan befolyásolják a halak kivételes memóriáját.

(BBC, kép: badmanstropicalfish.com)