Jump to content

Házi praktikák szénanátha ellen

2014. 07. 17. 11:14

A varázslatos nyári napok nem mindenkinek jelentenek örömet. Sok olyan ember akad, aki ilyenkor legszívesebben ki sem mozdul otthonról, annyira leteríti az allergia. Viszkető, könnyes szemek, orrfolyás, folyamatos köhögés is szerepel a tünetek között. De mit tehetünk, hogy csökkentsük a kellemetlenségeket?

A szénanátha tüneteinek csökkentésére a szakemberek a következők praktikákat tanácsolják:

-Ne várja meg, amíg megjelennek a kellemetlen tünetek!

Már az első tünet előtt kezdje el szedni antihisztamin gyógyszerét. Sokan pontosan tisztában vele vannak korábbi évek tapasztalatai alapján, hogy körülbelül mikorra is várható az allergiájuk belobbanása. Ezek az antihisztamin gyógyszerek úgy működnek, hogy blokkolják azokat a kémiai reakciókat a szervezetben, amik felelősek az allergiáért. Mivel beletellik két-három napba, amíg ki tudják fejteni rendesen a hatásukat, érdemes elkezdeni a szedést a szénanátha megindulása előtt egy kicsivel.

-Sóoldat és krém

A tablettákon felül használjon sóoldatot, hogy kitisztítsa az orrjáratokat. Ez nemcsak az allergiás reakció erejét csökkent, de megtisztítja a járatokat is az orrcsepp használata előtt. Az is segíthet, ha bekenjük vazelinnel az orrlyukak környékét, így a pollenek már ott fennakadnak és nem jutnak be az orrüregbe.

-Óvakodjon a dióféléktől és a kivitől!

Próbálja meg kitapasztalni, hogy mik azok a csonthéjjasok és más gyümölcsök, amik súlyosbítják a tüneteit. A szénanáthától szenvedők allergiája gyakran rosszabbodik az olyan friss gyümölcsöktől, mint az alma, kivi, mandula, mogyoró, barack. A szakember szerint a gyümölcsök és diófélék valójában a pollenek hatalmas verziói, amik számos esetben csak a főzés során veszítenek allergizáló hatásukból.

-Viseljen napszemüveget és zuhanyozzon sokat!

A szemüvegek nem csak védőfalként funkcionálnak a pollenek ellen, de a gyulladt szemet is megnyugtatják. A szénanátha idején kerülje a kerti munkákat, ha teheti. A pollen mikroszkópikus részecskéi a ruhán, hajon, bőrön keresztül a lakásba is bejutnak, ezért inkább ne a szabadban teregesse ki a ruháit, ha pedig kint tartózkodott, utána zuhanyozzon le, mosson hajat, és cserélje le a ruháit. Ha a szénanáthája különösen erős, tartsa az ablakait csukva napközben és koraeste.

-Fogyasszon több mézet és fokhagymát!

A méz, ha az otthonának 15 kilométeres körzetéből származik, mint a homeopátiás szerek általában, segít a szervezetét hozzászoktatni a helyi pollenekhez. A nyers fokhagyma pedig természetes antihisztaminként szolgál.

-A szemét borogassa hideg törölközővel!

Ha nagyon viszket a szeme az allergiától, sokat segíthet, ha hideg vízzel benedvesít egy flanell törölközőt és azt az arcára borítva lepihen egy kicsit.

(Daily Mail, kép: telegraph.co.uk)