Jump to content

7 jellegzetes álom - és amiért fontosak

2014. 07. 17. 18:04

A világon mindenki álmodik legalább 90 percet az éjszaka folyamán, még ha nem is emlékszik rá ébredés után. Újra találkozunk egy régi baráttal, repülünk, gyönyörű helyeken járunk, vagy éppen megnyerjük a lottón a főnyereményt. Na de mit jelentenek?

Az álmok nem minden esetben egyszerű leírásai egy történetnek, általában többet jelentenek, mint gondolnánk, így ha elemezni szeretnénk őket, kénytelenek vagyunk a jelentés mögé nézni. Egyébként is misztikum övezi álmainkat, de még hátborzongatóbbnak tűnnek akkor, amikor különböző kultúrából származó emberek osztják meg egymással álmaikat, és azonosságokra derül fény. Az alábbiakban olyan álmok jelentését nézzük meg, amelyek kultúrától függetlenül, általában megjelennek.

1. Üldöznek minket
Ez az egyik leggyakoribb álomként van számon tartva. Ennek az lehet az oka, hogy az izgalom és az álom közben átélt érzelmek rendkívül intenzívek, így könnyebb felidézni is. Sosem az a félelmetes, hogy üldöznek minket, hanem az, amitől menekülnünk kell. Ezek az álmok segítenek megérteni, hogy mi az, amit a való életben talán nem szeretnénk észrevenni, pedig kellene.

2. Víz
A víz az álmainkban általában az érzelmeinket, a tudatalattiban lakozó dolgokat jelenti. A víz minősége (koszos vagy tiszta, tükörsima vagy éppen örvénylő) szintén utal érzelmi állapotunkra, a koszos víz nem feltétlenül a rosszat jelzi előre – ahogyan azt a hiedelem tartja.

3. Járművek
Legyen akár autó, repülő, vonat vagy hajó, a járművek utalhatnak az irányra, amerre éppen életünk tart. Jelenthetik azt is, hogy mennyire érezzük saját irányításunkat életünk fölött, és mennyire vagyunk képesek befolyásolni az életünkbe lépő változásokat, vagy szem előtt tartani céljainkat.

4. Emberek
Emberekkel találkozni az álmainkban valójában sokszor önmagunk különböző aspektusait jelöli. Azok az emberek, akikkel álmainkban találkozunk, olyan tulajdonságainkra reflektálhatnak, amelyek még fejlesztésre szorulnak. Természetesen a konkrét személyekkel való találkozás utalhat azokra a kapcsolatainkra is, amelyeken még dolgoznunk kell.

5. Iskola vagy vizsga
Szintén gyakori álom, hogy vizsgahelyzetben találjuk magunkat, vagy a régi osztályunkban, ahol felelnünk kell és nem tudjuk a választ. A „lecke” vagy a „vizsga” amit meg kell oldanunk az álmunkban gyakran olyan dolgokat jelent, amit még nem oldottunk meg a múltban.

6. Halál
Bár a halálnak gyakran negatív jelentést tulajdonítanak az álomban, nem jelent mást, mint valamilyen életünkbe lépő gyökeres változást. Az álmodó számára valaminek a végét jelzi, hogy helyet tudjunk adni valami újnak.

7. Meztelenség
Az érzelmi vagy lelki sebezhetőség gyakran meztelenséget átélő álmainkban nyilvánul meg. Ilyenkor az is fontos lehet, hogy melyik testrészünk van szabadon, mi miatt van szégyenérzetünk.

 

(Forrás, fotók: www.huffingtonpost.com)