Jump to content

Villámsújtotta férfiak

2014. 07. 15. 15:17

Évente 24 ezerre becsülik a villámsújtotta halálos balesetek számát a világon, a sérüléseket pedig ezen felül 240 ezerre. Az arra való esélyünk, hogy az életünk során egyszer villámcsapás ér bennünket 1 a 6250-hez. Kivéve a férfiak esetében, mert náluk sokkal nagyobb...

Meglepő, de igaz: a villámsújtotta áldozatok szinte kivétel nélkül férfiak. Az Egyesült Államokban például 2006 és 2013 között 261 ember veszítette életét villámlás során, akik közül 211 férfi volt, illetve az idén hasonló módon elhunyt hét ember is mind-mind az erősebbik nem táborából került ki.

Vajon mi lehet ennek a részrehajló jelenségnek az oka?

A fent említett 261 esetből 30 alkalommal horgászás, 16 alkalommal kempingezés során történt a sajnálatos baleset, 14-szer csónakázók, 13-szor pedig strandolók köréből került ki az áldozat egy felmérés szerint.

Hogy miért főleg férfiakat sújt ilyen hirtelen jövő, rút halállal a sors, annak minden bizonnyal az egyik oka az, hogy ők sokkal több időt töltenek kint a szabadban, ahol rendszerint mindenféle férfias sportokat és tevékenységeket űznek. A munkájuk során is jóval több férfi tartózkodik odakint, ahol vagy a házak tetején, vagy építkezéseken, utakon, mezőgazdasági területeken dolgoznak.

A másik ok az lehet, hogy a férfiak sokkal vakmerőbbek, és nem veszik elég komolyan a viharokat. Amióta ugyanis felhívják a figyelmet a villámlásban rejlő hatalmas veszélyekre, jelentősen visszaesett az ebből fakadó halálesetek száma. 1943-ban például összesen 432 ember veszítette el így az életét, míg 2013-ban csupán 23 az egész Egyesült Államok területén.

A szakemberek szerint a férfiak hajlamosabbak félvállról venni a dörgést, villámlást, és a hatalmas viharokat, ezért többször keverednek életveszélyes helyzetekbe, vagy olyan szituációkba, amikor már lehetetlenné válik, hogy időben menedékhelyre leljenek.

Tehát amiért szinte kizárólag férfiakat sújtanak agyon a villámok az azért van, mert azt gondolják magukról, hogy ők sebezhetetlenek, velük ’ilyesmi nem fordulhat elő’, és nem hallgatnak oda a józan észre.

Pedig érdemes komolyan venni a villámlásban rejlő veszélyeket. Egy villámcsapás óriási sérüléseket tud okozni a szervezetben, a túlélés aránya pedig 10-30% körül mozog, ám a szerencsések 80%-a is hosszú távú következményekkel kell hogy számoljon, mivel az elektromos csapás során az izmok és az idegek sérülnek meg a leginkább. Ha pedig valamilyen fém, vagy elektronikus eszköz is van nálunk a villámlás során, az fokozhatja a sérülések nagyságát.

(wikipédia, Gawker, kép: environment.nationalgeographic.com)