Jump to content

Egy könyv illata

2014. 07. 12. 11:30

Bizonyára sok mindenkinek ismerős az az érzés, amikor belépve egy könyvtárba, vagy egy antikvitás boltba, megcsapja az orrát a régi könyvek jellegzetes illata. Ugyanígy sokan vannak, akik egy új, izgalmasnak tűnő regény olvasását úgy kezdik, hogy a könyvet óvatosan kinyitva nagyot szippantanak a lapok új, semmivel sem összetéveszthető illatából.

De valójában mi okozza ezeket a jellegzetes aromákat?

Az új könyvek illata nagy vonalakban három összetevőre bontható le. Az egyik maga a papír, illetve a kemikáliák, amiket a gyártása során felhasználnak, a másik a tinta, a harmadik pedig a könyvkötészeti eljárás során alkalmazott enyv. Ahány ház, annyi szokás, azaz mivel a könyvek papírjának, tintájának és kötésének előállítása alkalmanként eltérő, ez az oka annak, hogy az új könyvek szaga is különböző lehet, ahogy azt bizonyára Önök is tapasztalták.

A régi könyvek illata azonban azért is fontos, mert az összetevőjükből meg lehet állapítani, milyen állapotban vannak. Nagy általánosságban a könyvekben megtalálható kémiai anyagok lebomlása okozza a ’régi könyvszagot’. A könyv papírja nagy mennyiségben tartalmaz cellulózt, és kis mennyiségben lignint. Ez utóbbi segít egyben tartani a cellulóz rostjait, illetve emiatt sárgulnak be, majd mennek tönkre az öreg kötetek lapjai is. A modern könyvnyomtatás során már próbálják a lignint kivonni a papírból, így azok hosszabb élettartalmal is rendelkeznek.

Ezeken kívül még számos más vegyi anyag is hozzájárul a könyvek illatához attól függően, hogy mikor, milyen technikával és milyen körülmények között gyártották őket, illetve hogyan tárolták őket az évtizedek, századok során. Érdekesség még, hogy egy cég egy időben gyártott olyan illatosítókat is, ami a könyvek sokak számára varázslatos illatát próbálta utánozni , illetve ha arra vágyunk hogy magunkon viseljük, akkor vásárolhatunk könyv illatú parfümöt is. 

(Compoundchem.com, kép: wired.com)