Jump to content

Transzban énekelte végig a saját műtétét

2014. 07. 04. 11:18

Egy világhírű énekest meg kellett műteni, hogy eltávolítsák a torkában növekedő daganatot. Hogy elkerülje, hogy a sebészek véletlenül megsértsék a hangszálait, hipnózisban énekelte végig az operációs eljárást.

A ghánai származású, francia énekes, Mory Kanté a műtét során csak helyi érzéstelenítést kapott, a Párizsban végzett eljárás során hipnoterapeuta segített neki a fájdalmat csökkenteni.

Kanté nagyon aggódott, hogy a műtét miatt esetleg elveszítheti a hangját, ezért sebésze azt javasolta, énekelje végig a műtétet.

A Henri Mondor kórház vezető aneszteziológusa, Giles Dhonneur professzor idén áprilisban hajtotta végre az énekesen az életbevágó műtétet. A doktor állítása szerint ez volt a világon az első olyan eljárás, amikor ezt a különleges módszert alkalmazták. Mindezidáig csak altatásban végeztek hasonló operációt.

-Egy ilyen eljárás során a fájdalom elviselhetetlen mértékű, ha a páciens teljesen magánál van. Csak a hipnózos segítségével tehettük tolerálható mértékűvé. –nyilatkozta a francia Le Figaro nevezetű lapnak. -A hipnoterapeuta szavait hallgatva transzba esett, lélekben nagyon messzire utazott, egyenesen Afrikába. Majd elkezdett énekelni. Csodálatos volt.

Kanté azóta sikeresen felgyógyult a műtétből. A sajtótájékoztatón elmondta, az operáció előtt megkérdezték orvosai, akar-e „utazni”.

-Hagytam magam vezetni. Olyan volt, mintha nem is a műtőben lettem volna, hanem messze, egészen Szenegálban.

Professzor Dhonneur elmesélte, a műtét végén Kanté elhallgatott, miközben mindenki izgatottan visszafojtotta a lélegzetét. Végül megszólalt, mindannyiuk mérhetetlen megkönnyebbülésére.

(BBC, kép:mac-ribes.com )