Jump to content

A világ legboldogabb gyümölcse

2014. 07. 03. 11:41

A nyár nagy slágergyümölcse a csinos, piros, ízletes eper, melyet akár önmagában, vagy frissen felvert tejszínhabbal, akár egy pohár pezsgő kíséretében mindannyian szívesen fogyasztunk. Nem is csoda, hogy már a gondolata is boldog érzést vált ki legtöbbünkből.

Egy brit kutatás megállapította, hogy az emberek 86%-a már attól kipihentebbnek és boldogabbnak érzi magát, ha csak belegondol abba, hogy epret eszik.

A kutatás vezetője, Barry Smith professzor szerint az eper egyedi, balzsamos illata derűs emlékeket ébreszt bennünk. Összehasonlításképpen azt is elárulta, hogy az alma gondolata kevésbé vidám emlékeinkhez fűződik, a banán és a szilva pedig szinte alig javítja a kedélyünket.

A kutatás azt is megállapította, hogy a minket körülvevő hangok is befolyásolják az ízlésünket, ízlelésünket. Egy piknik, vagy a fűnyíró hangjaitól a gyümölcsöt ízletesebbnek érezzük, mint ha az irodai környezet háttérzaját, vagy a városi közlekedés zaját halljuk közben. Talán ez lehet az oka, hogy egy virágos réten üldögélve finomabbnak találjuk az epret is, mint a munkahelyünkön szemezgetve.

Érdekesség még, hogy a kísérletben résztvevők az epret leginkább a frissen kaszált fű illatával kapcsolták össze.

(Kép: newscientist.com)