Jump to content

Tényleg nem fog fájni!

2014. 06. 24. 11:02

Minden bizonnyal sokaknak fog hatalmas örömet és megkönnyebbülést okozni a hír, hogy a tudósok végre kidolgoztak egy olyan módszert, amivel fájdalommentesen, fúrás és injekciózás nélkül tudják a szuvas fogakat betömni.

A technika, melyet a londoni King’s College-ban dolgoztak ki, ahelyett, hogy kívülről reparálná a fogat, inkább hagyja, hogy a fogak ’megjavítsák’ saját magukat.

A hagyományos fogorvosi eljárás során a szuvas részt kifúrják a fogból, majd a lukat amalgámmal betömik. Az új módszer (EAER – magyarul elektromos felgyorsítás és megerősített újraásványosítás) ehelyett felélénkíti a fog természetes kálcium és foszfát mozgásának folyamatait.

A két lépésből álló technika során először felkészítik a sérült zománcot, majd apró elektromos rezgésekkel ásványokat juttatnak a szuvas területre. A módszer akár már három év múlva eléthető lesz.

Nigel Pitts professzor, a kutatás vezetője így nyilatkozott a The Guardian-nek:

-Nem igazán ideális az a módszer, ahogy ma a fogak javítását végezzük. Amikor beteszünk egy tömést, azzal beindítunk egy ördögi kört, hiszen a tömés idővel elkerülhetetlenül ki fog esni. A mi módszerünk nem csak a pácienssel kíméletesebb, de ugyanolyan költségkímélő, mint a jelenlegi általános eljárások. Ezen felül az EAER-technikát fogfehérítésre is lehet használni.

(Kép: geniusnetpreneurs.com)