Jump to content

Kiátkozta a pápa a maffiát

2014. 06. 23. 11:18

Ferenc pápa kiközösítette az egyházból az olasz maffiát, amivel az egyház húsz év után először lépett fel határozottan a szervezett bűnözés ellen.

Két évtizeddel ezelőtt az egyház hasonló megnyilatkozása heves kritikát és bosszúszomjas támadások sorozatát indította el Olaszországban.

-A maffia a gonosz iránti rajongást és a jó megvetését példázza. –nyilatkozta Ferenc pápa.

-Akik életükben ezt az utat járják, azoknak nincs helye Isten közösségében. Azokat az egyház kiközösíti.

A pápa megígérte, hogy az egyház minden erejével küzdeni fog, hogy legyőzze a szervezett bűnözést.

-Ezt kérik tőlünk gyermekeink, ezt kérik tőlünk ifjaink.

Ferenc pápát annak a calabriai családnak a meglátogatása sarkallta e szavakra, ahol egy három éves gyermek veszítette életét a maffia miatt. A calabriai ’Ndragheta-ról, mely majdnem olyan híres, mint a szicíliai Cosa Nostra, azt állítják, sok más ember haláláért is felelős.

A Vatikán szóvivője szerint ezek a szavak önmagukban még nem elegendőek egy hivatalos egyházi kiközösítéshez, de remélhető, hogy már maga a kinyilatkoztatás nagy hatással lesz a maffia tagjaira, akik közül sokan mélyen vallásosnak tartják magukat és rendszeresen látogatják az istentiszteleteket.

Ferenc pápa ezen szavai voltak eddig a leghatározottabb megnyilvánulásai a Vatikánnak 1993 óta. Akkor ugyanis II. János Pál pápa átkozta meg a szicíliai maffiát egy gyilkosságsorozatot követően. Ezt azonban számos templom ellen intézett bombamerénylet követte.

Ferenc pápa dörgedelmeinek célpontja, a ’Ndrangheta Olaszország bruttó hazai termékének 3%-át termeli ki, melyet főleg kábítószerkereskedelemmel és pénzmosással szerez.

(Independent, kép: express.co.uk)