Jump to content

Ételek és érzelmek: mi áll a vigasz evés hátterében?

2014. 06. 20. 11:16

Számos oka lehet annak, ha nem az éhség, hanem sokkal inkább magunk megvigasztalása miatt nyitjuk ki újra és újra a hűtőszekrény ajtaját –egy nehezebben alakult nap, stressz, de akár a párkapcsolati problémáink is felelőssé tehetők érte.

Egy pszichológus és dietetikus most azt állítja, felfedezte a vigasz evést kiváltó okokat és azt is elárulja, mit tehetünk ellene.

Dr Jane McCartney szerint ahhoz, hogy megkezdhessük a hatékony fogyást, mindenekelőtt tisztáznunk kell az okokat, amik a túlzásba vitt vigaszcsokizásokba torkollanak. De onnantól, hogy a probléma mélyére hatoltunk, már semmi sem állhat megkarcsúsodásunk útjába.

-Lehet ez az ok egy rövidebb távú, átmeneti probléma, például az anyagi gondok felett érzett aggodalom, vagy hogy nem jövünk ki az egyik kollégánkkal, de lehet egy időben sokkal inkább elnyúló baj, mondjuk ha a szüleinkkel akad folyamatos nézeteltérésünk. Akár mi is legyen az ok, fontos felismerni, mik azok a helyzetek, amik vigaszevésre sarkallanak bennünket. Ezért a legjobb, ha feltesszük magunknak a kérdést: „Azért eszem, mert éhes vagyok?” Ha igen, akkor természetesen nyugodtan lakjunk jól. De ha nem, akkor érdemes megtalálni a módját, hogy változtassunk rajta.

Dr McCartney állítja, az emberek érzelmi okokból túlsúlyosak. Sokszor bújnak el egy nagy tábla csokoládé mögé a mindennapos problémáik elől. Csakhogy ez egy ördögi kör, amiből mielőbb ki kell szállni. A szakember megoldásként a ’10 perces önbeavatkozást’ javasolja.

- Ehhez először is tisztázni kell magunkkal, hogy amit most csinálunk, az túlevés. Ha például egy kávézóban vagyok, és nagyon megkívánok egy szelet csokitortát, akkor érdemes várni 10 percet, mielőtt kérdezném magamtól: vajon még mindig akarom azt a szép szelet tortát? És higgyék el, tíz esetből kilencszer nem fogom akarni. Ha pedig amúgy is el vagyok töltve szorongással, vagy lelkiismeretfurdalással, akkor még jobban fog esni a gondolat, hogy végül mégsem ettem meg a süteményt.

A leghatékonyabban persze akkor tudunk eljárni, ha az akaraterőnk edzésén kívül ráállunk az egészséges táplálkozásra is. A hatékony fogyás titka az, ha megtörjük a kapcsolatot az ételeink és az érzelmeink között, és ha megtanulunk lassan enni, így az agyunkhoz is időben eljut az üzenet, hogy már jóllaktunk.

Az is hasznos, ha nem étellel jutalmazzuk meg magunkat egy-egy sikerért, hanem inkább veszünk magunknak egy szép cserepes virágot, vagy egy aprócska ékszert, bizsut. Ezek a holmik legalább sokáig ki is tartanak, és mindig a sikereinkre fognak tudni emlékeztetni minket.

(Kép: missindependentwoman.com)