Jump to content

Pusztító asszonyok

2014. 06. 18. 11:52

Katrina, Audrey, Diane, Carol, Rita, Donna –szédületes ciklonok, akiket az emberek nem vettek elég komolyan, és ez a vesztüket okozta. Egy frissen publikált tanulmány szerint ugyanis hajlamosak vagyunk a nőnevű hurrikánokat félválról kezelni, aminek katasztrofális következményei lehetnek.

Amerikai kutatók bebizonyították, hogy a női nevet viselő hurrikánok sokkal több ember halálát okozták eddig a történelem során, mint a ’férfi-viharok’, mivel az emberek nem vették őket annyira komolyan, és emiatt nem is tették meg a megfelelő óvintézkedéseket.

Ennek bebizonyítására az illinois-i és arizonai egyetem kutatói megvizsgálták az 1950 és 2012 közötti hurrikánok okozta haláleseteket, ezeket az adatokat pedig összevetették a forgószelek nemével. Ezen felül kísérleti alanyokon is tesztelték hipotézisüket számos gyakorlaton keresztül.

Ezekből a vizsgálatokból egyértelműen arra lehetett következtetni, hogy a nőnemű ciklonok sokkal magasabb halálozási aránnyal jártak.

A hurrikánokat egyébként az 1950-es évek óta nevezik el az Egyesült Államokban. Eleinte kizárólag női neveket kaptak, de aztán a hatvanas évek feminista mozgalmainak köszönhetően férfinevekkel is elkezdték megjelölni a pusztító viharokat. A neveket Amerikában ábécé sorrendben választják ki, rendszerint szokványos, általános nevekből, amik nem kötődnek szorosan egy hírességhez sem.

Az, hogy a hurrikánok mennyire pusztítók, nem csak a méretüktől és a szél erejétől függ, hanem hogy az irányuk mennyiben érint sűrűn lakott területeket.

Sharon Slavit, a tanulmány egyik szerzője tudat alatti szexizmusnak bélyegezte meg az emberek azon döntését, hogy hogyan reagálnak egy-egy ciklonra csupán a nevük alapján.

(Kép: environment.nationalgeographic.com)