Jump to content

Miért ne hordjunk nyáron flip flopot?

2014. 06. 17. 11:39

Bár kétségtelenül a nyár egyik alaptartozékai a kényelmes flip flopok, az egészségügyi szakemberek azonban óva intenek a tangapapucsok viselésétől!

Pehelykönnyűek, egy mozdulattal beléjük lehet bújni, olcsók, ráadásul temérdek mintázatban vásárolhatunk belőlük. Az egészségünk szempontjából azonban már korántsem ilyen előnyösek a flip flop papucsok.

Az egyik kutatás például megállapította, hogy a flip flopok hordása során a lábujjainkkal természetellenesen kell a műanyag talpba kapaszkodnunk, míg a sarkunk, szintén nem helyesen betöltve eredeti biológiai funkcióit, a levegőbe emelkedik. Ez a torz lábtartás könnyen gyulladást, fájdalmat, fáradt lábakat eredményezhet. Az auburni csoport vizsgálata szerint a flip flopot viselők járása is megváltozik, rövidebbeket lépnek, miközben bedől a bokájuk. Ez pedig idővel boka- és csípőproblémákat okoz.

Egy másik szakember szerint sokkal könyebben kificamíthatjuk a bokánkat a vietnámi szandálokkal, mivel a talpunkon épp hogy fityegő műanyag lapocska nem támasztja meg a lábunk, és a lépések zökkenését sem tompítja, mint más rendes lábbeli.

Dr Marshall szerint az is a flip flopok ellen szól, hogy alul és felül sem nyújtanak megfelelő védelmet a lábnak, ami miatt nemcsak hogy gyakrabban rúgunk bele a puszta lábunkkal kemény tárgyakba, ami zúzódást, lábujjtörést, nyílt sebeket okoz, de könnyen leéghet a lábfej bőre, hiszen azt gyakran elfelejtik napvédő krémmel bekenni az emberek, a talpunk pedig mindenféle undorító fertőzéssel kerülhet az utcán érintkezésbe.

A miami-i egyetem nemrégiben laboratóriumban vizsgálta meg a flip flop papucsokon található mikroszkópikus anyagokat, melyek között baktériumokat, elhalt bőrt, mikrobákat ugyanúgy találtak, mint székletet. Ezek azonban olyan komoly fertőzéseket is okozhatnak, amik akár halálos kimenetelűek is lehetnek.

A kutatások eredményeit így foglalta össze Dr Richard Maleski szakorvos:

-A cipők rendesen két feladatot kell, hogy ellássanak. Megvédik a lábat és stabilan megtámasztják járás közben. A flip flop papucsok azonban egyiknek sem tesznek eleget.

(Shine, kép: funn-ypictures.picphotos.net)